Vágólapra másolva!
Új játékának sikertelensége miatt a várakozások alatt teljesített az elmúlt negyedévben és a jövőbeli kilátásait is jelentősen visszavágta a Zynga. Nagyobb bajt jelent talán még ennél is, hogy ezzel egy időben a vállalat nagy versenytársa, a King Digital lehagyni látszik a FarmVille révén ismertté vált amerikai vállalatot. Ennek pedig a befektetők sem örülnek, így a cég részvényárfolyama is bezuhant.
Vágólapra másolva!

Egyre jobban elmarad a versenytársai mögött a Facebook játékok egykori vezetője, az amerikai Zynga. A cég vesszőfutása akkor kezdődött, amikor nem tudott előrukkolni a korábban világszerte nagy népszerűségnek örvendő FarmVille után hasonlóan sikereket arató játékokkal. Eközben viszont az újonnan alakult rivális vállalatok - mint például a King Digital - egyre népszerűbb mobil játékokkal vonták magukra a figyelmet. De nem csak a Zynga szenved emiatt, az Angry Birds gyártója, a Rovio Corp is hasonló problémákkal küzd.

Ezt bizonyítják az elmúlt negyedév eredményei is a Zynga csütörtökön publikált negyedéves gyorsjelentése szerint. Bár árbevétel soron az elemzői várakozások fölött teljesített a cég, a részvényenkénti eredmény a vártak alatt maradt. De még ennél is rosszabbat jelent, hogy a vállalat vezetése a várakozásait tekintve is sokkal pesszimistább az elemzőknél.

Ez azzal magyarázható, hogy a tavalyi negyedik negyedév során számított lefixált jövőbeli szerződések értéke - ami a jövőbeli árbevétel indikátoraként is felfogható - mindössze 182,4 millió dollárt tett ki. Ez nem csak az elemzői konszenzus által várt 201,5 milliónál lett sokkal gyengébb, hanem messze elmarad a vállalat nagy vetélytársának számító, a Candy Crush Saga révén előretörő King Digital 586 milliós számától is.

Forrás: Zynga, Investor.hu

Ugyanezt a következő időszakra nézve sem sokkal jobb a helyzet, az elemzők ugyanis ennek az első negyedévre 202,9 millió dolláros értékét várják, a Zynga viszont csak 140-150 millió dollárral számol. Így nem is csoda, hogy az amerikai cég mindössze 155-165 millió dolláros árbevételt vár erre az időszakra, ami nem csak az elmúlt negyedévhez képest jelentős visszaesés, hanem az elemzők által számított 189,3 millió dollártól is jelentősen elmarad.

Forrás: Investor.hu

A Zynga az idei év során 6-10 új játék piacra dobását tervezi, és tervei szerint ezeken keresztül sikerül visszatérnie a növekedés útjára. A mobiljáték gyártó ennek ellenére a pekingi irodájának bezárását is bejelentette, az ott dolgozó 71 ember elbocsátásával együtt.

A negatív kilátásoknak köszönhetően a részvény eladói nyomás alá került, és több mint 14 százalékot zuhant zárás után, úgy hogy közben az ugyancsak csütörtökön jelentő King Digital árfolyama már közel 16 százalékot emelkedett a vállalat biztató kilátásainak köszönhetően.

A Zynga (Nasdaq: ZNGA) napi árfolyama Forrás: AmiBroker, Investor.hu