Itt vannak az ősz divatszínei

A pasztellek és a telített színek közötti egyensúly valamint a földszínek dominálnak majd a divat őszi színei között a Pantone Intézet szerint
Vágólapra másolva!
A Pantone Intézet szakemberei idén is a vezető dizájnerek őszi kollekciói alapján válogatták össze az ősz tíz legnépszerűbb színét. A tapasztalat szerint az így összeállított lista a tömegeknek szánt divatra is meghatározó hatással van.
Vágólapra másolva!

Az idei ősz divatszínei feltűnő hasonlóságot mutatnak a hetvenes évek korai divatjával - mondták a listával kapcsolatban a Pantone szakemberei, akik azt is kiemelték, hogy a divat hasonlósága nagyrészt a két időszak egyéb területeken mutatott párhuzamainak követezménye.

"A gazdasági és politikai feszültség mindkét időszaknak meghatározó eleme, és miközben az adatok azt mutatják, hogy éppen kifelé jövünk egy válságból - csakúgy mint a hetvenes évtized első felében -, az emberek nagy része növekvő bizonytalanságban éli az életét" - mondta a Pantone Intézet igazgatója Leatrice Eiseman.

A pasztellek és a telített színek közötti egyensúly valamint a földszínek dominálnak majd a divat őszi színei között a Pantone Intézet szerint Forrás: Pantone

A szakember szerint a hasonló körülmények között egyáltalán nem meglepő, hogy egyre növekvő érdeklődéssel fordulnak a divat képviselői a természet és a föld felé, ami természetesen a színvilágot is meghatározza.

Ugyanígy meghatározó tényezője a színek kombinációjának az egyensúlyra való törekvés: "a palettán nem a pasztellek, és nem is a harsány, telített színek dominálnak, hanem a kettő harmonikus egyensúlya jellemzi azt" - fogalmazott Eiseman.

A Pantone egyébként minden évben a vezető, trendszetter dizájnerek bemutatóiból, első sorban a New York-i divathét kollekcióiból szűri le a leggyakrabban használt színeket. Az haute couture tervezőket követő tömeggyártásra - és rajta kívül az egész divatiparra - azután a lista meghatározó befolyással van.

A színek pontos sorrendjét - külön sorrend vonatkozik a férfi és külön a női divatra - valamint a technikai specifikációikat a Pantone oldalán találják.