Hallgasd meg a profikat

Vágólapra másolva!
Nem árt fülelni, ha pénzügyeinkről van szó, meghallgatni/elolvasni híres emberek tanácsait, tapasztalatait. Bár a pénzügyi tippekből lassan Dunát lehetne rekeszteni, csak rajtunk múlik, mennyire tudjuk hasznosítani őket.
Vágólapra másolva!

Személyes véleményem, hogy a pénzügyi tippeket, befektetési tanácsokat soha sem megfogadni kell, hanem csak meghallgatni. Ha a velünk szemben álló fél tisztességes és prudens módon gondolkozik, akkor aligha adhat rossz tanácsot. Legfeljebb olyan észrevételei lesznek, melyek számunkra (például életkorunk miatt) egyelőre nem relevánsak. De attól még nem teljesen értéktelenek ezek a tippek, hosszú távon a gondolkozásunkat tudják befolyásolni, pozitív irányba.

A Pragmatic Capitalism (jó blog, érdemes olvasni...) írója is összeállított egy ilyen tippekből álló listát, nem csak a szigorú pénzügyekre koncentrálva. Melyek a legrelevánsabb pénzügyi tippek ezek közül? Lássuk!

Spórolás helyett befektetés

Talán ez a legfontosabb. Nem attól halad valaki pénzügyileg előre, hogy ha minél többet spórol, hanem attól, hogy ha minél többet keres. Ez persze elsőre elcsépeltnek tűnik, de gondoljuk végig miről is van itt szó. Például arról, hogy ne a számláinkat akarjuk minden erőnkkel lefaragni, sokkal hasznosabb, ha ezt az időt arra fordítjuk, hogy növeljük bevételeinket.

Legjellemzőbb példa erre, hogy nagyon sokan, nagyon sok energiát fektetnek arra, hogy kitalálják hogyan spóroljanak, fogják vissza költségeiket. Ezzel szemben befektetési, megtakarítási döntéseket "képesek" percek alatt is meghozni, ami akár rövid, akár hosszabb távon sokkal jobban befolyásolják pénzügyi helyzetüket. Mondani sem kell, hogy előbbire kevesebb, utóbbira pedig célszerű több időt fordítani. Jó befektetésekhez sokat kell olvasni (például elemzéseket), vagy nekünk kell elvégezni a házi feladatot a kinézett cég pénzügyeit illetően, ami nagy, és időigényes feladat.

Tőzsdézzünk

Tudom, ez aztán tényleg nem szép, tőzsdei elemzési oldalként tőzsdézésre bíztatni. De a valóság attól még az, hogy hozamaink tényleg nagyobbak lesznek hosszú távon a tőkepiacokon, mintha csak a bankbetétben ülnénk. Emellett pedig nem lehet figyelmen kívül hagyni az intellektuális kihívást, saját magunk megismerésének előnyeit sem, melyek a tőzsdézés velejárói. És egyébként is, ha sikeresek és vagyonosak szeretnénk lenni, akkor nem fogjuk tudni elkerülni a tőzsdét, még ha akarnánk sem. Akkor pedig jobb minél előbb megismerni, és saját korosztályunkhoz képest minél tapasztaltabbnak lenni.

És olvassunk is!

Ez utóbbihoz azonban a folyamatos tanulás és fejlődés szükséges, amihez kénytelenek leszünk sokat, de tényleg sokat olvasni, vagy videókat nézni, vagy bármi. Szerencsére az internet rengeteg forrást (talán túl sokat is) biztosít számunkra pénzügyi/tőzsdei témában, érthető, hogy nehéz megtalálni az információs dzsungelben a megfelelő aranybányákat. Természetesen nem csak az Investor.hu foglalkozik hasonló tartalommal, ezzel együtt érdemes képben lenni a gazdasági és pénzügyi folyamatokkal a gyorsan változó világban, nem beszélve a befektetési lehetőségekről, terméktípusokról, stb.

A Pragmatic Capitalism oldalon számos tipp olvasható még hasonló témában, ha van még 2-3 percünk érdemes átfutni Cullen Roche írását, ha pedig másra nem, arra mindenképpen jó lesz, hogy a cikk elején szereplő módon hosszabb távon majd segítse a szemléletmódunk javulását.