100 milliárdot szórtak el festményekre

Vágólapra másolva!
Elég komoly pénzekért sikerült eladni kortárs festményeket Londonban. A Sotheby’s és a Chrisite’s aukcióin dollármilliókat szórtak el a licitálók. A Sotheby’s egyébként tőzsdei cég, így pár kattintással meg is vásárolhatjuk részvényét, így részesülve a műkincspiac hozamaiból.
Vágólapra másolva!

Nagyjából 367 millió dollárért (nagyságrendileg 98 milliárd forint) adtak el kortárs művészeti alkotásokat a héten a Sotheby’s és a Christie’s aukcióin. Ez volt az első idei nagy aukciós hét, miután tavaly novemberben New Yorkban több mint 1 milliárd dollárért találtak gazdára műkincsek.

Habár most Londonban nem volt tumultus a mesterművekből, azért akadtak komoly darabok, mint például Gerhard Richter, vagy Cy Twombly festményei. Ráadásul a meghirdetett tételek majdnem kilenc tizedét értékesítette mindkét aukciósház.

A beszámolók szerint sok volt az ázsiai vevő, de elég nagy számban voltak jelen amerikaiak is. Utóbbiaknak jól jön az erős dollár, hiszen a mostani aukciós árak fontban voltak meghirdetve. A tavaly nyári 1,70-es szintekről a GBPUSD keresztárfolyam az 1,55-ös szintek alá jött le, ami nagyjából 10 százalékos dollárerősödést jelent.

A hét sztárja egyébként Gerhard Richter 1986-os alkotása volt, amit végül több mint 30 millió fontért (kb. 12 milliárd forint) vett meg egy amerikai hedge fund menedzser, Kenneth C. Griffin. A képet egyébként a Sotheby’s aukciósház értékesítette. Ráadásul eredetileg 14-20 millió font között volt a kikiáltási ár. Ami viszont még érdekesebb, hogy 1999-ben, amikor Richter művei közül még nem az absztrakt festmények voltak előtérben, 607 ezer dollárért adták el a festményt. Vagyis 16 év alatt több mint hetvenöt szeresére emelkedett az értéke.

Gerhard Richter festménye Forrás: Sotheby's

A másik fő attrakció Twombly alkotásai voltak, amiből kilencet is értékesítettek. Ezek közül is az 1970-es „Blackboard” festmény vitte a prímet, ami 30 millió dollárnak megfelelő fontért talált gazdát vélhetően egy kínai vásárlónál. Ezt a festményt egyébként egy amerikai filmproducer vette még 2012 májusában potom 17,4 millió dollárért. Vagyis ezen is realizáltak egy komoly hasznot.

Cy Twombly festménye Forrás: Christie's

Sotheby’s vs. Christie’s

Tavaly novemberben a Christie’s még majdnem kétszer annyi értékű (853 millió dollár) műkincset adott el, mint a Sotheby’s (344 millió dollár). A mostani aukciókon viszont már a Sotheby’s adott el valamivel többet, bár az érték messze elmarad a tavaly novemberitől (Sotheby’s: 188 millió dollár, Christie’s: 178 millió).

Éppen néhány nappal novemberi aukciók után távozott a Sotheby’s vezérigazgatója, akit a cég nagytulajdonosai már régóta nem láttak szívesen a cégnél. Lehetséges, hogy a gyenge aukciós eredmények is benne voltak abban, hogy végül lemondott a vezér. Meglepetésre azonban nem sokkal később a Christie’s első embere is távozott, amit a szektort követő elemzők annak tulajdonítottak, hogy a Christie’s úgy tudott piacot szerezni a Sotheby’s-től, hogy feláldozott valamennyit nyereségéből.

A Sotheby’s egyébként épp pénteken jelentette be, hogy addig nem fog új részvényesi visszajuttatási programról (értsd: osztalékfizetés és/vagy részvényvisszavásárlás) határozni, amíg nem találják meg az új vezérigatgatót.

Aki szeretne a műkincspiac hozamaiból valamennyire részesedni, az megteheti anélkül is, hogy dollármilliókkal rendelkezne. Ugyanis a Sotheby’s egy tőzsdei cég, aminek megvásárolhatjuk részvényét, például az Investor Trader rendszerein keresztül is néhány kattintás után. A részvényre egyébként meglehetősen optimisták vagyunk, főként azért, mert a cég tulajdonosai között megtalálunk két aktivista befektetőt is, akik komoly harcot vívnak azért, hogy a Sotheby’s részvényeseinek érdekeit nézze elsősorban.

A Sotheby's árfolyama (NYSE) Forrás: Investor.hu

Amióta ügyfeleinknek kiküldtük kereskedési ötletünket, nagyjából 3 héttel ezelőtt, a részvény 6-7 százalékot emelkedett, vagyis befektetésünkön ekkora hozamot érhettünk el. Ráadásul aki certifikáton keresztül kereskedte meg ötletünket, a tőkeáttétel miatt még nagyobb hozamot is realizálhatott.

Ha érdekli hogyan lehet számlát nyitni, vagy egyáltalán a tőzsdén kereskedni, arra is van megoldásunk. Ügyfeleink például ingyenesen részt vehetnek oktatásainkon.