Vágólapra másolva!
Az orosz-ukrán tűzszünet után nagy emelkedésbe kapcsoltak a tőzsdék csütörtökön szerte a világban. Ma reggel a vártnál jobb német GDP-adat adhat lendületet a piacoknak.
Vágólapra másolva!
  • A tegnapi általános jó piaci hangulatban új idei zárócsúcsra ért az S&P 500, közel egy százalékos pluszával 2088 ponton fejezte be a napot. A Nasdaq pedig utoljára 2000 tavaszán látott szintekre ért, köszönhetően az orosz-ukrán tűzszünet hírének. Az európai börzék 1-2,1 százalékos emelkedéseket hoztak össze, míg a BUX index több mint két százalékos pluszban zárt.
  • A vártnál lényegesen jobb GDP-adat érkezett Németországból, a negyedik negyedévben 0,7 százalékkal bővült a német gazdaság (negyedéves alapon), az elemzői konszenzusban szereplő 0,3 százalék helyett. A francia GDP viszont minimálisan elmaradt a várttól. A hírekre az európai határidős indexek emelkedéssel indíthatják a napot.
  • Nem csak a tőzsdék, de az olaj árfolyama is nagyot ralizott a minszki találkozó után érkező hírekre, a Brent 60 dollár fölött jár, amire idén még nem volt példa, míg a WTI 52 dollárnál ingadozik. Emellett a dollár gyengesége is szerepet játszott a nyersanyagok emelkedésében. Az EURUSD árfolyama 1,142 környékén ingadozik ma reggel.
  • Itthon ismét az OTP és a Richter ralizott nagyot, a bankpapír 3 százalékkal (4411 forint) menetelt felfelé, a gyógyszerrészvény pedig 3,4 százalékos plusz hozott össze. A két magyar blue-chipet is az orosz-ukrán enyhülés katalizálhatta. A forint nagyot erősödött a jó nemzetközi hangulatban tegnap, az euróval szembeni árfolyam 306 környékére jött vissza a nap eleji 309 körüli magasságokból. De a dollárral (267,8), és a svájci frankkal (228,5) szemben is erősödni tudott a hazai deviza.
  • Semlegesre vágta vissza a Molra vonatkozó ajánlását a Raiffeisen elemzője, célárát pedig 12000 forintra mérsékelte a korábbi 13800 forintról. A Mol tegnap 1,1 százalékkal emelkedett, és 11 900 forinton zárt.
  • Több mint 6 százalékot esett az American Express (NYSE: AXP) árfolyama, miután a cég profit warningot közölt, mert a Costco Wholesale-lel kötött exkluzív megállapodása nagyobb veszteséget eredményezhet.
  • A vártnál gyengébb negyedévről számolt be az AIG (NYSE: AIG), a 97 centes egy részvényre jutó profitja elmaradt az 1,05 dolláros konszenzustól. A részvényárfolyam 1,7 százalékkal esett zárás után.
  • Az elemzői várakozások fölött teljesített a Groupon (Nasdaq: GRPN) mind a tisztított EPS (tény: 6 cent, várt: 3 cent), mind árbevétel (tény: 925 millió dollár, várt: 908 millió dollár) tekintetében. Ennek ellenére a befektetők mégsem örülhetnek, mivel a vállalat vezetése visszavágta az első negyedévre vonatkozó várakozásaikat a dollár erősödésére hivatkozva. A cég papírjai több mint 2 százalékos mínuszba csúsztak zárás után.
  • Több mint 14 százalékot zuhant a Zynga (Nasdaq: ZNGA) árfolyama, miután a vállalat vezetése jelentősen csökkentette az első negyedév árbevételére vonatkozó várakozásait. Bár az elemzők korábban 195,2 millió dollárt vártak, a cég mindössze 155-165 millió dollár árbevételt lát reálisnak.
  • Minimum 1,5 milliárd eurós tisztított eredményt vár a ThyssenKrupp (Xetra: TKA) vezetése a szeptemberben záruló üzleti évére, ezzel jóváhagyták korábbi várakozásaikat. A vállat decemberben zárult első negyedéve alatt 50 millió eurós nettó profitról számolhatott be, ami jelentős előrelépést jelent az egy évvel korábban elért 65 millió eurós veszteséghez képest.