Szakgimnáziumok váltják a szakközépiskolákat

Érettségi 2014
Nyíregyháza, 2014. május 5. Diákok a középszintű magyar nyelv és irodalom érettségi írásbeli vizsgán Nyíregyházán, a Vasvári Pál Gimnáziumban 2014. május 5-én. Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint magyar nyelv és irodalom vizsgatárgyból középszinten 1199 helyszínen 81 496 diák, emelt szinten 48 helyszínen 1848 tanuló tesz érettségit. MTI Fotó: Balázs Attila
Vágólapra másolva!
A tervek szerint a mostani szakközépiskolákat szakgimnáziumoknak hívják a 2016-17-es tanévtől, jelezve, hogy az intézmény érettségit ad, felsőfokú oktatásra készít fel, de nem általában, hanem egy-egy szakirányban ad többlet tudást, mondta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára.
Vágólapra másolva!

A szakgimnáziumokban az elképzelések szerint a negyedik év végén következne az érettségi, majd egy év rátanulással technikusi minősítést kaphatna a tanuló, mondta Czomba Sándor.

A mostani szakmunkásképző iskolák szakközépiskolák lesznek a tervek szerint, ahol a tanuló három év alatt megszerezheti a szakmunkás bizonyítványt, de további két év után érettségihez is juthat, fejtette ki az államtitkár.