Olcsóbb hitellel pörgetnék fel a lakáspiacot

pénz ház lakáshitel
Home ownership becomes burden when debt exceeds property value
Vágólapra másolva!
Az ÉVOSZ alelnöke szerint jó évet zárt 2014-ben az építőipar, de az ING szakértőjével együtt arra is felhívta a figyelmet, hogy lassul a szektor lendülete, ezért lakáspiaci bővülésre lenne szükség a tavalyi teljesítmény megtartásához.
Vágólapra másolva!

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az építőipari termelés 2014-ben 14,2 százalékkal nőtt a 2013-ashoz képest. Az év egészében az építőipari vállalkozások 17,3 százalékkal kisebb volumenű új szerződést kötöttek, mint 2013-ban. Tavaly decemberben az építőipar termelése 2,2 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál. Éves összehasonlításban 2013 januárja óta először csökkent az építőipar teljesítménye.

Az építőipar tavaly jó évet zárt, mondta Koji László. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) alelnöke szerint azonban sok tennivaló van annak érdekében, hogy az építőipar 2015-ben meg tudja ismételni a 2014-es termelési szintet. Ehhez fontos lenne a lakosságot is aktivizálni a lakásépítés, lakásfelújítás területén, mondta.

Alacsonyabb kamattal élénkítenék a gazdaságot

Az ÉVOSZ továbbra is szorgalmazza, hogy hasonlóan a gazdaság más területeihez, a lakosság is 2,5-3 százalékos kamattal juthasson hitelhez, ami élénkítené a gazdaságot, és segítene lendületben tartani az építőipart.

Olcsóbb lakossági hiteleket szorgalmaz az ÉVOSZ Forrás: PhotoAlto/Ale Ventura

Balatoni András szerint addig, amíg a lakáspiac nem talál magára, tartós lehet a csökkenő trend az építőiparban. Az ING vezetőelemzője úgy véli, az adatokból az látszik, hogy az építőipar irányából a gazdaságba érkező impulzus megszűnt.

Alig mérhető a lakáspiac növekedése

Lipcsei Gábor, az Óbuda Group elnöke a kommentárjában azt írja: közel fél éve látható, hogy az építőipari bővülés kizárólag az egyéb építmények főcsoportnak, azaz az infrastrukturális és közműberuházásoknak köszönhető, azon belül is elsősorban az előző uniós finanszírozási ciklus végén felgyorsult forráslehívásoknak.

Az épületek főcsoportban már 2014 szeptembere óta egyik hónapban sem haladta meg a termelés az előző év azonos időszakának kibocsátását, mondta Lipcsei Gábor, aki szerint a lakáspiac „alig mérhető növekedése” nem tudja kompenzálni ezt a visszaesést.