Magyarországon is terjeszkedhet a régió legnagyobb bankja

euró bankjegy pénz
Már nem a biztonság a legfontosabb az új állásban, hanem a bérezés és a juttatások
Vágólapra másolva!
A közép- és kelet-európai régióban terjeszkedne a térség legnagyobb bankja, az olasz UniCredit tulajdonában lévő Bank Austria.
Vágólapra másolva!

„A folyamatban lévő közép- és kelet-európai befektetéseink révén a legtöbb országban növeltük piaci részesedésünket és ezt a jövőben is folytatni kívánjuk, amíg versenytársaink csökkentik a hitelezési tevékenységüket” – idézi Gianni Franco Papát a Reuters. A bankcsoport régiós vezetője szerint az euróövezet nehéz időszak elé néz és az UniCreditnek már csak emiatt is nagyon fontos a közép- és kelet-európai régió.

A Bank Austria a Raiffeisent és az Erstét is megelőzve a régió legnagyobb bankja. Előrejelzések szerint tavaly – a 2013-as veszteséges év után – 1,38 milliárd eurós nyereségre tett szert az UniCredit osztrák leánya, míg a Raiffeisen Bank 500 millió eurós, az Erste pedig 1,6 milliárd eurós veszteségre számít. Az Erste Romániában is Magyarországon bukott sokat.

Békejobbot nyújtott a kormány a bankoknak

Mint arról az Origo beszámolt, a kormány békét kötne bankszektorral, ez volt az üzenete az EBRD-vel hétfőn aláírt közös szándéknyilatkozatnak. Ebben csak mellékes momentum az Erste 15 százalékának megszerzése. A kormány megígérte, hogy 2016-tól csökken a bankadó, nem lesz több nagy bankvásárlás, átlátható módon és piaci alapon szabadítja majd meg a bankokat a rossz hiteleitől, valamint bármilyen, bankokat érintő szabályozás esetén konzultálni fog a hazai hitelintézetek képviselőivel. Ezzel akarja visszanyerni a bankok bizalmát, és elérni, hogy újra a gazdaság motorjai legyenek, és hitelezzenek.