Kiderült, mennyit keresnek a CBA-dolgozók

- German  szupermarket giant Aldi   Áruház
The logo of German discount supermarket giant Aldi (north) is pictured on their trolleys on August 3, 2010 at one of their outlets in Berlin. AFP PHOTO / JOHANNES EISELE
Vágólapra másolva!
Az országos kiskereskedelmi hálózatok közül a CBA fizeti a legkevesebbet a dolgozóinak, a legtöbb pénzt az Aldi-alkalmazottak viszik haza. A nemzeti hálózatnál gyakori a minimálbér-közeli fizetés. A Tesco távozásával sokat veszítene a költségvetés. Az ágazatról a Figyelő hetilap készített elemzést.
Vágólapra másolva!

A Figyelő szerint ordítóak a különbségek. A lap nyolc kereskedelmi hálózat dolgozóinak fizetését vetette össze. Az elemzésből kiderül, hogy a CBA átlagosan 134 ezer forintot fizet az alkalmazottainak.

Az Aldi becsüli meg leginkább az alkalmazottait

A Lidlnél 244 ezer forint az átlagkereset, az Aldinál pedig majdnem 300 ezer bruttót visznek haza a dolgozók, a Metronál pedig átlagosan 207 ezer forintot. A Tescónál 150 ezer forintos fizetés az átlag, a Sparban 160 ezer körül keresnek az alkalmazottak, a Pennyben 190 ezer az átlagbér, az Auchanban 165 ezer forint van a bérjegyzéken.

Az Aldiban bruttó 300 ezer forint körül van az átlagfizetés Forrás: AFP/Johannes Eisele

Nem jártak túl jól a néhai Match és Profi hálózatok dolgozói a CBA általi 2012-es felvásárlással, a megelőző évben még átlagosan bruttó 220 ezer forint volt a fizetésük. Az üzletek egy részének megvásárlója, a CBA kereskedelmi Kft. a következő évben már csak 173 ezret adott.

A cikkből az is kiderült, hogy a központi költségvetés nem járna jól a Tesco kivonulásával, mert a brit multi 2010 és 2012 között mind a társasági adó, mind a bérek után fizetett közterhek szempontjából a legnagyobb befizetők egyike volt.