Nem azért vannak Budapesten, mert szeretik

lakás lakóhely panel panellakás lakáshitel lakás hitel
Győr, 2013. november 26. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Zöld Beruházási Rendszer "Klímabarát Otthon" Panel II. alprogramba tartozó Déry Tibor utcai felújítás előtt álló (b) és már felújított (j) panelházak Győrben 2013. november 26-án. Ezen a napon Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter sajtótájékoztatón jelentette be, hogy folytatódik a panelfelújítási program, és mintegy nyolcezer lakás újulhat meg a Panel II. program során a következő időben. MTI Fotó: Krizsán Csaba
Vágólapra másolva!
Július 1-jétől használt lakás vásárlásához is lehet szocpolt felvenni. Korábban ez csak új lakás vásárlása vagy építése esetén járt. A támogatás új neve családi otthonteremtési kedvezmény, az ingatlanosszakma CSOK-nak hívja. Nem találtunk olyan szakértőt, aki hatalmas ingatlanpiaci boomra számítana júliustól.
Vágólapra másolva!
  • Az év második felében eshetnek az ingatlanárak.
  • Komoly kritériumoknak kell megfelelniük a használt lakásra igénylő szocpolosoknak.
  • Jönnek a panelban újrázók.
  • Az ingatlanpiac még mindig csak éledezik.

Miklós és párja, Noémi harminc év alattiak, nem házasok, de van egy ötéves kisfiuk. Jelenlegi 70 négyzetméteres családi házukat 25 négyzetméteres tetőtérrel szeretnék bővíteni. A júliustól életbe lépő családi otthonteremtési kedvezménnyel 1,3 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphatnak.

A példát az új szocpol bejelentésekor Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár említette. A házaspárok a használt, 55 négyzetméteres lakótelepi lakásvásárlásához egy gyerek esetén 500 ezer forintot, két gyerek esetén 800 ezer forint támogatást kaphat. A kormány számításai szerint az új támogatás éves szinten 12 ezer családot érinthet, és 9-10 milliárd forintos kiadással számolnak.

Foglalónyi pénz

Egy kétgyerekes család élettere 60-65 négyzetméter, a számukra megfelelő lakás 10 millió forint alatt nincs ma Budapesten vagy olyan nagyvárosban, ahol munkahely kellő mértékben biztosított. Az 1,3 millió forint egy foglalónyi összeg, mondta Balla Ákos. A Balla Ingatlanirodák tulajdonosa szerint a kormányzat részéről a semminél ugyan nagyobb ez a segítség, de ingatlanpiaci robbanást nem vár júliustól a használt lakásokra igényelhető szocpol miatt.

Kell az önerő

Az remek, hogy a használt lakásokra is kérhető szocpol, de továbbra is nagyon komoly önerőt kell a családoknak előteremteniük az ingatlanvásárláshoz – monda Balla Ákos. Szerinte azzal lehetne igazán segíteni a családokat, ha az ingatlan vételárát a kormányzat 20-30 százalékkal támogatná, és fel kell ismerni, hogy bár a lakásállomány megújítása is cél egyben, jelenleg csak a használt lakások jelentik az elérhető megoldást a támogatás kapcsán leginkább érintett családok számára.

A fiatalok használt lakásokban gondolkodnak Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Egyedülállók is kérhetik

A használt lakásra kérhető szocpol 500 ezer és 3,25 millió forint között vehető igénybe. Míg korábban a kettő- vagy annál több gyerekesek kérhettek szocpolt, júliustól az egygyerekesek is jogosultak a támogatásra. A kedvezményt 40 év alatti egyedülálló szülők is kérhetik. A kormány 2015-ben az otthonteremtési kedvezményre 4 milliárd forintot fordít. Újdonság, hogy meglévő lakás bővítésére is lehet támogatást kérni. Új elem az is, hogy az energiatakarékos ingatlanok után nagyobb támogatás kérhető.

Forrás: BELGA/AFP/Jonas Hamers

Debrecen már drágult

Nagy László 1994 óta vezeti az Átrium Ingatlanirodát Debrecenben. Az Origónak azt mondta, október óta érezhetően beindult az ingatlan-adásvételek száma. Hozzátette, hogy egy év alatt közel egymillió forinttal drágultak a debreceni 50-55 négyzetméteres lakások. Az új szocpol miatt a szakember szerint nem vesz majd nagy lendületet a piac. De biztosan lesz olyan ingatlantulajdonos, akinek nem sürgős az eladás, és kivárja az év második felét a panellakása értékesítéséhez.

Már egy gyerekkel is kérhető szocpol használt lakásra Forrás: Origo

Nem mindenki kap

Becslések szerint az utóbbi 5 évben 400-450 ezer fiatal magyar hagyta el Magyarországot, főleg a megélhetési problémái miatt. Ők biztosan nem kérnek majd sem szocpolt, sem CSOK-ot az ingatlanvásárlásaikhoz, mivel életvitelszerűen külföldön élnek. Tóth Annamária, az Álomotthon Ingatlaniroda vezető értékesítője szerint nagyon sok kritériumnak kell még mindig megfelelnie annak, aki használt lakásra szeretne családi otthonteremtési támogatást kérni.

Panelban újrakezdők

Kissé megmozdulhat a panelpiac, nemcsak a használt lakásokra kérhető szocpol miatt, hanem a panellakásokban újrakezdők miatt is – mondta Balla Ákos. A szakember szerint a bedőlt devizahitelesek közül sokan választják újra a kőbányai, békásmegyeri panellakásokat a megfizethetőség miatt. Ők már egyszer elmentek a panelrengetegből, de most nincs más lehetőségük, mint visszatérni – mondta a szakember.

Csak a panel maradhat a bedőlt lakáshiteleseknek Fotó: Vanik Zoltán - Origo

A visszatérők egyébként, ha már volt korábban legalább 50 százalékos tulajdonuk egy ingatlanban, nem vehetik igénybe a júliustól kérhető használt lakásra kérhető szocpolt. Ugyanígy nem lesz jogosult az sem, aki korábban ingatlan-tulajdonrészt örökölt – hívta fel a figyelmet Balla Ákos.

A madárcsicsergés hiába csábító

A használt lakásra adható szocpol nem lesz megoldás a vidékre vágyóknak sem. Az emberek többsége nem azért él Budapesten, mert szereti, hanem mert itt van munka. Az agglomerációban épülő új ingatlanok drágák, a használt házak sem sokkal olcsóbbak. Balla Ákos szerint a családi otthonteremtési kedvezmény miatt nem indulnak majd családok tízezrei vidékre sem.

Vonzó a madárcsicsergés, de a kertes házak drágák Forrás: MTI/Nagy Lajos

Balla Ákos szerint az utóbbi egy évben kissé emelkedtek az ingatlanárak Magyarországon, és egy jól árazott ingatlan ma 30-60 napon belül eladható. Az ingatlanszakértő 2015 második felére árcsökkentést prognosztizál, köszönhetően a devizahitelek forintosítása után várhatóan megjelenő nagy mennyiségű kínálatnak, és az ezzel nem arányosan növekvő kereslet általános törvényszerűségeinek.