Fújódik a nagy biotechnológiai lufi

Vágólapra másolva!
Az ezredfordulón még az internetes cégek iránt őrültek meg a befektetők, most pedig a biotechnológiai vállalatokkal nem tudnak betelni az emberek. Azonban lehet, hogy ennek is csúnya vége lesz.
Vágólapra másolva!

Új őrületet találtak maguknak a befektetők, míg az ezredforduló környékén az internetes cégekkel kapcsolatban tört ki valóságos hisztéria, manapság inkább a biotechnológiai cégek váltanak ki a valóságtól elrugaszkodott reakciókat.

Mint ismert 2000 tavaszán kidurrant a dotkom-lufi, vagyis az addig elképesztő magasságokba szárnyalt internetes cégek részvényárfolyamai rövid idő leforgása alatt hatalmasat zuhantak, és temettek maguk alá olykor nagy cégeket is. Még az azóta is sikeresen működő nagyvállalatok, mint a Yahoo! vagy a Microsoft árfolyama is elmarad az azóta felállított csúcsoktól.

A Nasdaq 100 index értéke (pontban) Forrás: Investor.hu

De nem is ezzel a cégekkel volt a baj, hanem inkább azzal, hogy olyan társaságok is a tőzsdére siettek, akik mélyen veszteségesek voltak, és teljesen éretlenek a tőzsdei jelenlétre. Egy elemzésből olvasható, hogy a 2000-ben börzére lépő cégek 80 százaléka nem termelt profitot, míg ugyanez az arány tavaly 70 százalék közeli volt.

Forrás: Investor.hu, University of Florida

A biotech az új internet

Most a biotechnológiai cégek szolgáltatják a sztorit, hiszen a veszteséges IPO-zó vállalatok döntő többsége ebből a szektorból kerül ki. Hogy mit is fed le a biotechnológia fogalma, arra most nem térnék ki, itt azokra a cégekre hivatkozunk ezzel a névvel, akik valamilyen gyógyításra alkalmas készítményt fejlesztenek.

Mivel ezeknek a gyógyszereknek a kifejlesztése sok időt vesz igénybe, nem véletlen, hogy a legtöbb ilyen társaság veszteséges a korai szakaszban. A túl korán tőzsdére lépő cégeknek gyakran még árbevételük sincs, hiszen a végtermék majd csak a hosszadalmas, a különböző tesztek, vagy a felügyeleti hatóságoknak való meg nem felelés miatt több évig is elhúzódó időszak végén áll elő, ha egyáltalán sikeres lesz.

A Nasdaq biotechnológiai cégeket tömörítő indexe Forrás: Investor.hu

Mégis úgy tűnik, hogy ez nem érdekli a befektetőket, mert azt remélik, hogy ők kiválasztják a tuti befektetést, hiszen ha mégis sikeres lesz a gyógyszer, akkor elszáll majd a cég értéke, így pedig az ő részvényük árfolyama is.

Persze nem csak a biotech szektorban lehetnek elszállt árazások, például a tavaly tőzsdére lépett Alibaba, vagy GoPro is igen magas értékeltségen forog, persze ők legalább jelentős nyereséget termelnek.

2014 egyébként az említett dotkom-éra óta a legjobb éve volt az IPO-piacnak. A PwC adatai szerint az USA-ban 84 milliárd dollárnyi friss tőkét vontak be új részvények kibocsátásával. És egyáltalán nem várható, hogy a közeli jövőben enyhülne a felfokozott várakozás a tőzsdei debütálásokkal szemben.

Mi az IPO?

Az angol initial public offering rövidítése, elsődleges tőzsdei kibocsátást jelent. Az IPO az az eljárás, aminek keretében egy zárkörű részvénytársaság részvényei széles körben elérhetővé válnak a tőzsdén keresztül. Általában jegyzési szakasszal kezdődik a folyamat, ahol a kibocsátást szervező befektetési bankok összegyűjtik és összesítik a részvényből vásárolni kívánó befektetők igényeit. A felkínált mennyiség és az ajánlatok alapján kialakuló egyensúlyi ár lesz a jegyzési ár, az IPO-ban résztvevő befektetők ezen az áron kapják meg a részvényeket. A jegyzés lezárultát követően kezdődik meg a tőzsdei kereskedés a részvényekkel, ugyanúgy, mint bármely más, tőzsdére már bevezetett részvénnyel.

Az idén tőzsdére lépő cégek, mint a Box, vagy a Shake Shack is brutálisat emelkedtek az első kereskedési napjukon, ahonnan bár visszakorrigáltak kicsit, még mindig bőven az IPO-áruk fölött van az árfolyamuk.

Több olyan cég IPO-járól is írtunk, amelyek már megértek a tőzsdére menetelre, és legtöbbjük jól is debütált a parketteken. Hamarosan pedig a londoni tőzsdére léphet a Wizz Air is, amit mi is nagyon várunk már. Az eddig tudható infók alapján pedig írtunk is egy nagyobb elemzést a sztoriról:

További cikkeink az elmúlt időszakban IPO-zó cégekről: