Magyarország megmentőjének bukásáról ír a Financial Times

Vágólapra másolva!
Milliárdokat bukhat a magyar kötvények vásárlásáról elhíresült Templeton Global Bond a 2010-ben megvásárolt ukrán állampapírokon. Ukrajnában az államadósság rendezése ugyanis a befektetőkre róhat terheket, köztük a legnagyobb befektetőre, a Templetonra.
Vágólapra másolva!

Ahogy a Financial Times felidézi, a Templeton még 2010-ben vásárolt 7 milliárd dollárnyi ukrán államkötvényt. A befektetési alap vezetője, Michael Hasenstab arra spekulált, hogy Ukrajna alacsony államadóssága, az ukrán mezőgazdaság jó teljesítménye és a magas kötvényhozamok miatt a befektetés később megtérül majd.

Ukrajna fizetésképtelenné vált

Az időközben kitört ukrán válság azonban súlyosan hatott az ukrán gazdasági teljesítményre, és az államadósságot is az egekbe emelte. Piaci szereplők jelenleg arra számítanak, hogy Ukrajna nem tudja majd kifizetni jelenlegi adósságait, amelyek rendezésére újabb kölcsönöket kell majd felvennie. Az ukrán kormány hetek óta tárgyalt a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) egy újabb hitelprogramról, és annak feltételeiről – valószínű, hogy az IMF a hitelezésért cserébe Ukrajna az államadósságot terelje egy fenntarthatóbb pályára, ez pedig csak úgy alakítható ki, ha a veszteségeket részben a magánbefektetőkre (állampapír-tulajdonosokra) hárítják.

Hárommilliárdos veszteség

Emiatt az elmúlt időszakban az ukrán deviza- és hrivnyaalapú államkötvények árfolyama a 40-50 százalékot esett, csak emiatt a Templeton legalább 3 milliárd dollár körüli veszteségre számíthat a kötvényei nyomán. További veszteséget jelenthet még, hogy az elmúlt napokban (valószínűleg az ukrán helyzet miatt) a Templeton-részvényeitől is számos befektető szabadult meg.

A magyar kötvény megmentője

Michael Hasenstab korábban arról vált ismertté, hogy a többi befektetővel szembemenve, nagy értékben vásárolt magas hozamú magyar államkötvényeket. A befektetésből a Templeton is haszonra tett szert, valamint a magyar állampapírok értéke is növekedett. Hasenstab hasonló stratégiával növelte a vagyonát az akkor szintén rossz helyzetben levő uruguayi és ír állampapírok vásárlásával.