Adják-veszik a nem teljesítő hiteleket

euró bankjegy pénz
Már nem a biztonság a legfontosabb az új állásban, hanem a bérezés és a juttatások
Vágólapra másolva!
A Deloitte Közép-Európa kilenc országában vizsgálta a nem teljesítő hitelek arányát és állományát, továbbá a rosszhitel-portfóliók piacának alakulását. Tranzakciók terén a 2014-es esztendő komoly élénkülést hozott a térségben. A legaktívabb piac Románia, de a szakértők a régió többi országában is jelentős tranzakciókra számítanak a következő időszakban.
Vágólapra másolva!

Mivel a rossz minőségű hitelek nagy mennyiségű tőkét kötnek le a bankok mérlegében, számottevően visszafogják a bankok hitelezési képességét, hátráltatják a pénzintézetek természetes üzleti tevékenységét, végeredményben pedig a gazdasági növekedést is, írja közleményében a Deloitte. Elemzésük szerint a nem teljesítő hitelállományok (NPL, non-performing loan) mértéke a vizsgált kilenc országban (Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország, Románia, Szlovénia, Horvátország, Szerbia és Bulgária) közel 60 milliárd eurót tesz ki, vagyis továbbra is jelentős súlyt képvisel.

Északon alacsonyabb a nem teljesítő hitelek aránya

Az NPL-rátákat vizsgálva éles választóvonal figyelhető meg a régió északabbra fekvő, illetve déli országai között. Míg Lengyelországban, Csehországban és Szlovákiában alacsonyabb a nem teljesítő hitelek aránya – az értékek stagnálnak, vagy valamelyest csökkennek – addig a többi vizsgált országban a ráták lényegesen magasabbak és még az elmúlt évben is nőttek, olvasható a közleményben.

Élénkül a nem teljesítő hitelek piaca Forrás: AFP

„A nem teljesítő hitelek állománya a megelőző években sem volt alacsony, az viszont mindenképpen újdonságot jelent, hogy míg Lengyelország kivételével eddig sem a banki, sem pedig a befektetői oldal nem mutatott érdeklődést az NPL tranzakciók iránt, az elmúlt időszakban jelentősen nőtt a régióban a tranzakciós aktivitás” – mondta Bíró Balázs, a Deloitte pénzintézeti szektorának igazgatója.

Bizakodnak a piaci szereplők

A Deloitte szerint a korábbi csekély adásvételi aktivitás legfőképpen árazási különbségekre vezethető vissza. Az elmúlt egy évben viszont az NPL piacok egyre inkább lendületbe jöttek, ami a keresleti (befektetők), és a kínálati (bankok) oldalon egyaránt megmutatkozik. A régióban mutatkozó befektetői étvágy mindenekelőtt a nyugat-európai piacokon tapasztalható erős versenyhelyzettel és a közép-kelet-európai javuló gazdasági teljesítménynek köszönhető.

„A piac élénkülése elsőként Romániában volt tapasztalható, ahol 2014-ben már több mint 1 milliárd euró névértékű portfólió cserélt gazdát, de az adriai régióban is történt már jelentős tranzakció az elmúlt hónapokban. A piaci szereplők bizakodóak, a hírek további tranzakciókat valószínűsítenek, nem csak Romániában, hanem a térség többi országában is” – mondta Bíró Balázs.