Pokolian népszerű a Trónok harca

Daenerys, Trónok harca
Vágólapra másolva!
Egy tonna díjat és jelölést besöpörtek a Time Warner szórakoztatóipari óriáscég filmjei és sorozatai az elmúlt időszakban, azonban a cég tulajdonosai vélhetően kevésbé örülnek a csökkenő pénzügyi eredmények miatt. Bár a vártnál jobb számok miatt mégis pozitív a reakció.
Vágólapra másolva!

Bár éves alapon csökkentek a bevételek és az üzemi eredmény is a tavalyi évben, a Time Warner részvények árfolyama mégis pozitívan reagált a számokra, köszönhetően az elemzői várakozásokhoz képest jobb profitszámoknak.

Főleg az egyszeri tételektől megtisztított eredmények miatt lehetnek boldogak a befektetők, itt ugyanis 98 cent lett az egy részvényre jutó nyereség a várt 93 centtel szemben. Ugyanakkor az árbevétel még ha csak hajszállal is, de a prognózisoktól is elmaradt (tény: 7,52 milliárd dollár, várt: 7,55 milliárd).

A Warner Brothers filmstúdiót, az HBO-t, vagy a CNN hírcsatornát is birtokló Time Warner médiaóriásnál főként a tévécsatornák szolgáltatják a növekedést, de a legutóbbi negyedévben már ez a szegmens is csökkenést mutatott üzemi eredmény soron a megugró költségek miatt. Így hiába van a CNN, a TNT vagy a TBS csatorna a legnépszerűbbek között az USA-ban, a magas költségszintet nem tudta überelni a bevétel.

Forrás: Investor.hu

Sokba kerül a prémium minőség

Hasonló a helyzet az HBO-nál is, bár az árbevétel szépen növekszik (4Q14: +6%), a növekvő terjesztési gyártási és marketing költségek ezt elviszik. Az HBO-nál 5 százalékkal zsugorodott az üzemi eredmény.

Vagyis hiába töretlen a Trónok harca népszerűsége, és indult szenzációsan A törvény nevében thriller-sorozat Matthew McConaughey-vel, ezek a saját gyártású kontentek bizony sokba kerülnek. Előbbi sorozat egyébként átlagosan 19 millió nézőt, míg utóbbi 12 millió nézőt vonzott részenként. Ráadásul az HBO tartalmai összesen 19 Primetime Emmy-díjat nyertek, ami a legtöbb az összes csatorna közül.

Matthew McConaughey A törvény nevében című sorozatban Forrás: HBO

A filmstúdiónál még nagyobb volt a visszaesés üzemi eredmény alapon, főként amiatt mert a tévébe kerülő mozis filmek felhozatala erősen elmaradt az egy évvel korábbitól. Míg 2014 utolsó negyedévében lényegében csak a Tom Cruise főszereplésével készült A holnap határát lehet kiemelni, egy évvel korábban ebben az időszakban olyan sikerek segítették a Warnert, mint a Másnaposok 3, Az Acélember, vagy a Tűzgyűrű.

Ugyanakkor bizakodásra adhat okot, hogy az évet nagyon erősen indította a WB. A hobbit befejező része a korábbiakhoz hasonlóan közelíti az 1 milliárd dolláros jegybevételi álomhatárt, de még nagyobbat szólt az Amerikai mesterlövész, új Clint Eastwood film.

A 6 Oscar-díjra jelölt alkotás már most több mint 360 millió dollár hozott világszerte, ráadásul mindezt úgy, hogy marketingkiadások nélküli költségvetése nem érte el a 60 millió dollárt.

Bradley Cooper az Amerikai mesterlövész című filmben Forrás: InterCom

A Time Warner egyébként negyedéves gyorsjelentésével egy időben, 10 százalékkal megemelte negyedéves osztalékfizetését is, így a következő alkalommal már 35 centet fizet egy részvény után. A részvény árfolyama jelenleg egy százalék körüli pluszban időzik.

A Time Warner árfolyama (NYSE) Forrás: Investor.hu