Íme az első amerikai cég, ami beteszi a lábát Kubába

A Netflix az egyik első amerikai cég, amelyik az embargó enyhítése óta szolgáltatást indít Kubában
Vágólapra másolva!
A streamelt videókat szolgáltató Netflix az egyik első amerikai cégként tette elérhetővé a szolgáltatásait kubai felhasználók számára. Az előfizetési díj ugyanúgy 7.99 dollár, mint az USÁ-ban.
Vágólapra másolva!

A hétfő óta elérhető szolgáltatás különös jelentősége abban áll, hogy Kuba a hatvanas évek óta szigorú embargó alatt alatt állt, és hivatalosan egyetlen amerikai cég sem exportálhatott vagy szolgáltathatott az országban.

A Netflix az egyik első amerikai cég, amelyik az embargó enyhítése óta szolgáltatást indít Kubában Forrás: Netflix

Egyelőre persze nem fogják megrohanni a Netflixet a kubai felhasználók. Egyrészt a 7.99 dolláros előfizetési díjnak egy kicsit más a szájíze, mint az USÁ-ban, egy átlagos kubai bér ugyanis havi 17 dollár körül van, és még a diplomások sem keresnek többet 30 dollárnál.

Internet kell hozzá

Másrészt pedig a Netflix szolgáltatásához stabil internetkapcsolatra van szükség, ami szintén nem erőssége a karibi szigetországnak. A decemberi, amerikai nyitás egyik mozgatórugója éppen az volt, hogy a telco cégeket ösztönözzék arra, hogy belépjenek az országba, és javítsanak Kuba kommunikációs infrastruktúráján.

Egyelőre szimbolikus

Bár a lépés egyelőre főleg szimbolikus, az amerikai kommunikációs cégek megjelenése sokat nyithat a hagyományosan zárt kubai társadalmon, amelynek a külvilággal való kapcsolata eddig főként az emigrált kubaiakra valamint a folyamatosan növekvő turizmusra épült.