Kikerülhetünk a bóvli-kategóriából

Vágólapra másolva!
Felminősíthetik Magyarországot, ha a kormány csökkenti a bankadót, és barátságosabb környezetet teremt a magánbefektetőknek – mondta a Fitch hitelminősítő vezető elemzője, Arnaud Louis.
Vágólapra másolva!

„Pozitívabban értékelnénk Magyarországot, ha csökkentik a bankszektor adóit. De inkább megvárom, hogy mi történik, mert már korábban is voltak hasonló bejelentések, emiatt megtanultuk, hogy Magyarországgal kapcsolatban óvatosnak kell lenni” – utalt Louis Orbán Viktor hétfői kijelentésére, miszerint kölcsönökért cserébe enyhítene a bankszektor terhein.

Az Orbán által ajánlott egyezség szerint a kormány 2016-ra 220 millióval kevesebb különadót követelne a bankoktól, később pedig az EU-s átlag szintjére csökkentené a bankadót.

Magas államadósság

Louis kiemelte: a magyar gazdaság fő gyengesége az alacsony GDP-növekedés volt az elmúlt években, amelyet szerinte elsősorban a kiszámíthatatlan törvénykezés és a befektetési szempontból mostoha környezet miatt állt elő. Szerinte ezen a téren javulás tapasztalható, továbbra is aggasztónak nevezte viszont a magas államadósságot.

A Fitch elemzője annyit már elárult, hogy a jelenlegi BB+ (bóvli) minősítés romlani biztosan nem fog, a végleges értékelést viszont csak május 22-én jelentik be.