Az alacsony infláció miatt tovább csökkenhetnek a kamatok

Vágólapra másolva!
Márciusra várják az első kamatvágást a hegybanktól az elemzők.
Vágólapra másolva!

Az árak csökkenését jelző inflációs adatok miatt a jegybanki alapkamat mérséklésére számítanak az elemzők, akik szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa már márciusban dönthet az alacsonyabb alapkamatról.

1,5 százalék

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető elemzője emlékeztetett arra, hogy az MNB a decemberi inflációs jelentésében idén az első három hónapban mínusz 0,1 százalékos éves inflációs rátával számolt, de már a januári adat után is úgy tűnik, hogy az előrejelzés nem fogja megállni a helyét. Az elemző szerint márciusban már csökkentheti az alapkamatot az MNB Monetáris Tanácsa és három-négy lépésben az irányadó rátát a jelenlegi 2,1 százakról akár 1,5 százalékig vághatja.

Márciusra várja mindenki

Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője szintén azt emelte ki, hogy januárban az MNB decemberi inflációs alappályájánál 1 százalékponttal alacsonyabb lett a drágulás mértéke. Ennek nagy része ugyan az olajár esésével magyarázható, de jelentősen mérséklődtek a várakozások is - mondta. Az elemző szintén a jegybanki alapkamat márciusi csökkentésére számít.