Vidéken is le kell cserélni az öreg taxikat

Vágólapra másolva!
A készülő jogszabálytervezet szerint két év múlva nem lehetne Magyarországon tízévesnél idősebb autóval taxizni, de egységes megjelenést nem írnának elő. 
Vágólapra másolva!

Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke azt mondta, hogy az öreg autókat 2017. december 31-ig kellene kivonni a taxinak használt gépjárműparkból. Jelenleg mintegy 9500 taxi van Magyarországon, ennek valamivel több mint a fele Budapesten, ahol a korábban már megszületett rendelet szerint az idei év közepéig cserélhetik le a tíz évnél idősebb kocsikat. A vidéki taxik életkora 8–12 év között lehet – mondta Metál Zoltán a Napi Gazdaságnak.

Elfelejthetik az utasok az öreg taxikat Fotó: Kismartoni András - Origo

Sárga taxik vidéken is?

A jogszabálytervezet a járművek műszaki követelményei és életkorára vonatkozó elvárások mellett a járművezetőkre vonatkozó elvárt szakmai képezettséget is megfogalmaz majd. Az ugyanakkor például nem szerepel a tervezetben, hogy országosan egységes színűek legyenek a taxik. Bár az egységes megjelenés tetszik a vidéki településeknek, erről az adott helyen kell határozni - mondta az Országos Taxis Szövetség elnöke.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a taxis tevékenységet országosan szabályozó kormányrendeletre vonatkozó előterjesztést legkorábban február végén tervezi benyújtani a kormánynak.

A tervezet részleteiről bővebben korábbi cikkünkben olvashat.