Széttépik az OTP-részvényeket

bejárat cégnév Duna Tower irodaház ÉPÜLET felirat FOTÓ irodaház OTP Bank pénzintézet plakát reklám TÁRGY OTP Bank Budapest, 2014. július 12.
Az OTP Bank bejárata a Duna Tower irodaházban a főváros XIII. kerületében, az Árpád híd pesti hídfőjénél, a Népfür
Budapest, 2014. július 12. Az OTP Bank bejárata a Duna Tower irodaházban a főváros XIII. kerületében, az Árpád híd pesti hídfőjénél, a Népfürdő utcában. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre *************************** Kedves Felhasználó! Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Vágólapra másolva!
A mai, sőt inkább az elmúlt két nap nagy nyertese egyértelműen az OTP és kisebb részben az osztrák szektortársak részvényei. A magyar kormány békülékeny irányba tett lépései, az Erstében történő tulajdonrész vásárlás és a bankadó lefaragására tett szándéknyilatkozat egyértelműen kedvez a szegmens képviselőinek. Olyannyira, hogy az OTP részvények árfolyama 13 százalékkal emelkedett, ami tisztességes haszonnak tűnik ilyen rövid idő alatt.
Vágólapra másolva!

Tegnap már részletesen beszámoltunk arról, hogy mit is jelentett be Orbán Viktor az EBRD-vel és az Erste vezérével közösen tartott sajtótájékoztatón. Ehhez képest nagy változás nincs az összképben, miszerint a bankok terhei jelentős mértékben (éves szinten akár 60 milliárd forinttal) csökkenhetnek. Az OTP, az Erste, vagy a Raiffeisen részvényei valóságos szárnyalásba kezdtek a bejelentés hatására, a jó teljesítmény ráadásul még ma is kitart.

A legnagyobb magyar bank részvényei a tegnapi mélységek óta már 13 százalékkal emelkedtek, az Erste 7, a Raiffeisen pedig 11 százalékkal. Tisztességes hozam ilyen rövid idő alatt. Lássuk, hogy minek köszönhető mindez?

Forrás: Investor.hu

A magyar bankokra 2016-tól a korábbi 0,53 százalék helyett 0,31 százalékos különadó kulcs lesz érvényben, ami 2017-től tovább csökken 0,21 százalékra, utána pedig fokozatosan az EU-ban megfigyelhető szintekhez konvergál. Ez igen jelentős teherkönnyítésnek felel meg, ráadásul a bankoknak nem a 2009-es, hanem a 2014-es mérlegfőösszegre vetítve kell befizetni majd az adót. Ami szintén piacbarát lépésnek számít, hiszen így a bankoknak nem egy korábbi, idejétmúlt helyzet szerinti (a mostaninál sok esetben magasabb) adóalaphoz kell rögzíteni a befizetést.

Durva becsléssel kiszámolható, hogy a bankadó ilyen formában történő csökkentése részvényenként nagyjából 500 forinttal emeli meg az OTP részvények reális árfolyamát (ha azt feltételezzük, hogy korábban a befektetők a bankadó változatlan szinten maradásával számoltak a távoli jövőben is), nem véletlenül emelkedett tehát két nap alatt közel ekkora mértékben az árfolyam. A befektetők meglehetősen gyorsan beárazták a jó híreket. Tették ezt persze az Erste és a Raiffeisen esetében is, bár a két banknál a magyar operáció súlya sokkal kisebb, mint az OTP-nél, ezért a csoportszintű valós értékre is értelemszerűen kisebb hatást gyakorol az adóváltozás.

A számszerűsíthető hatásokon túl a bejelentésnek egy másik fontos üzenete is volt a befektetők felé. A kormány békülékenyebb hangot ütött meg egy eddig lépten nyomon terhelt szektorral szemben, amiből többen talán arra következtetnek, hogy újabb jelentős veszteségeket a jövőben már nem kell lenyelniük a bankoknak. Ez pedig éppen elég lehet ahhoz, hogy a vállalati szegmensben amúgy egyre szebb növekedésekre képes szektorban (köszönhetően persze részben a jegybanki programnak), a lakáspiac és jelzáloghitelezés várható felfutásával karöltve javuljon a magyar bankok befektetői megítélése.

Ennek a folyamatnak az első jelei már látszanak, hiszen egyre több elemzőház emelte meg OTP-célárát. A brit Barclays meglepően gyorsan reagálva már nem semlegesnek látja az OTP részvényeket, hanem egyenesen szereti azokat, felülsúlyozást javasol az ügyfeleinek. Könnyen lehet, hogy hamarosan a többiek is csatlakoznak majd, támogatva a bankrészvények már eddig is impozáns árfolyam emelkedését.

A grafikon alapján egyébként 4500 forintig „szabad” az út az OTP előtt, aztán ha a magaslati levegőt megszokja az árfolyam, akár az 5000 forintos korábbi csúcsokat is célba vehetné a részvény. Technikailag legalábbis ezek a fontos szintek, melyek elérését egyébként a szektortársakhoz képest alacsony értékeltség is támogat. „Egyedül” az orosz-ukrán helyzet húzhatja keresztbe ezeket a számításokat, hiszen a háborúban érintett országok mindegyikében van leánybankja az OTP-nek, melyek profitkilátása a feszültségek fokozódásával egyre csak romlik.

Az OTP napi grafikonja Forrás: Amibroker, Investor.hu