Mi lesz azzal, aki januárban matrica nélkül autópályázott?

útdíj ferihegy
Vágólapra másolva!
Aki januárban, az új útdíjrendszer próbaüzeme alatt matrica nélkül használt bármilyen díjköteles utat, az megúszhatja a pótdíjat, ha február 28-ig éves (általános vagy megyei) matricát vesz. Arról, hogy kit kaptak el, az autósok csak a pótdíjfizetési felszólításból értesülhetnek. Felszólítást januárban nem küldtek ki, de a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltatónak erre 60 napja van.
Vágólapra másolva!

Mi lesz azokkal az autósokkal, akik az útdíjrendszer próbaüzeme alatt mondjuk véletlenül átcsúsztak egy olyan megyébe, amelyikre nem volt matricájuk? Olvasónk pont így járt január 3-án: nem tudta, hogy elérte a megye utolsó lehajtóját, és erre tábla sem figyelmeztette. Az autópályáról csak a következő megye első lehajtóján tudott lejönni, az akkor érvényes jogszabályok szerint pedig a megyematricák csak a megyehatárig voltak érvényesek, nem a szomszéd megye első csomópontjáig, ahogy február 1-je óta.

Utólag lehet matricát venni

Olvasónknak normál esetben pótdíjat kellene fizetnie a jogosulatlan úthasználatért (feltéve, hogy elkapták). De az útdíj átalakítása miatt nem kell sem pótdíjat, sem szolgáltatási díjat fizetnie annak, aki januárban matrica nélkül használt valamilyen díjköteles utat. Legalábbis akkor nem, ha utólag, de legkésőbb február 28-ig, vesz olyan éves matricát, ami érvényes az adott szakaszra. Tehát olvasónknak elvben vagy országos éves, vagy még egy megyematricát kellene vennie ahhoz, hogy a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) ne pótdíjazza. De lehet, hogy még jobban jár, és elég lesz a megyei matrica. Máris írjuk, hogy miért.

Minden útra vonatkozik

A lehetőség nemcsak azokra a szakaszokra vonatkozik, amelyek január 1-jével lettek fizetősek, hanem az ország minden díjköteles útjára. Azoknak, akiket elkaptak matrica nélkül, a NÚSZ 60 napon belül küldhet ki fizetési felszólítást, aztán újabb 60-90 nap múlva emelt pótdíjról szóló felszólítást. Akik felszólítást kapnak, postán vagy a NÚSZ valamelyik ügyfélszolgálatán tudnak intézkedni.

Mégsem fizetős

Akik olyan szakaszt használtak jogosulatlanul, ami csak január 1. és február 1. között volt fizetős (például a Ferihegyi repülőtérre vezető utat), nem kapnak pótdíjfizetési felszólítást, mondta el az Origónak Róna Márta, a NÚSZ kommunikációs igazgatója, nekik tehát semmi dolguk. Ez értendő arra a változásra is, hogy a megyematricák a megyehatáron túli első lehajtóig érvényesek. Olvasónk esetében tehát a Pest megyei matrica január 3-án, visszamenőleg mégis érvényes volt a hatvani lehajtóig. Eddig ment ugyanis levélírónk. Ezt megerősítette Kovács Kázmér, az Autóklub jogásza: januárban ugyan még úgy volt, hogy szabálysértést követtek el az ilyen autósok, de az útdíjrendeletet február 1-jével módosították. Most már az új szabályok az irányadók, annak ellenére, hogy január 3-án a jogi környezet még nem így nézett ki.

Az ügyfélszolgálaton nem tudják

Januárban viszont ezt még nem lehetett tudni, olvasónk ezért szeretett volna utánajárni, elkapták-e, van-e valami tennivalója. Különösen, hogy hetekre külföldre készült. Kézenfekvő megoldásnak az tűnt számára, hogy bemegy a NÚSZ ügyfélszolgálatára, és megkérdezi, van-e pótdíjazási ügye. De ott ezt nem tudták megmondani neki. Ennek az volt az oka, hogy az ügyfélszolgálatokon az ellenőrzési adatokhoz nem férnek hozzá, tudtuk meg Róna Mártától. Aki tudni akarja, folyamatban van-e ellene pótdíjazás, annak meg kell várnia a postai értesítést vagy a 60 nap leteltét.

Meg kell várni a fizetési felszólítást Fotó: Polyák Attila - Origo

Nem kifogásolható

Jogilag nem kifogásolható, hogy a NÚSZ nem ad soron kívül felvilágosítást pótdíjazási ügyekről, mondta Kovács Kázmér. Különösen, ha az ügyfélnek ebből nem származik hátránya. Ha valaki esetleg külföldre utazik, az hagyhat valamelyik családtagjánál vagy szomszédjánál kézbesítési megbízást, amivel az értesítőt át lehet venni.

Útdíjtól, matricáktól és pótdíjaktól függetlenül érvényes, figyelmeztet a jogász, hogy ha valaki bírságolásra okot adó magatartást tanúsít, annak érdemes úgy viselkednie, mintha megbírságolták volna.

Aki akadályoztatva volt

Ha valaki február végéig nem tud ügyet intézni, például mert külföldön tartózkodik, annak "hitelt érdemlően kell bizonyítania", mondta Róna Márta, hogy akadályoztatva volt. Külföldi munka esetén mondjuk úgy, hogy igazolást kér a munkáltatójától. A NÚSZ az ilyen körülményeket a pótdíjazás során figyelembe tudja venni.

Aki akadályoztatva volt, annak igazolnia kell Forrás: MTI/Vajda János

Pótdíjfizetési felszólítás

Januárban egyébként a NÚSZ egyáltalán nem küldött ki pótdíjfizetési felszólítást, mert csak adatgyűjtést végeztek, mondta el az Origónak Róna Márta. De a NÚSZ-nak 60 napja van kiküldeni az első felszólítást. Arra nem kaptunk egyértelmű választ, hogy a NÚSZ küldött-e ki, vagy tervez-e egyáltalán kiküldeni januárra vonatkozó pótdíjfizetési felszólítást. Szó szerint ezt a választ kaptuk: "Januárban nem lett kiküldve fizetési felszólítás. Az alap pótdíjfizetési felszólítás kiküldésére a NÚSZ Zrt.-nek 60 nap áll a rendelkezésére."

Nem érdemes kivárni

Mivel visszamenőleges érvénnyel matricát csak február 28-ig lehet venni, ha valaki matrica nélkül használt díjköteles utat januárban, annak nem feltétlenül érdemes kivárnia, hogy hátha nem akadt fenn az ellenőrzésen. A felszólítás akár február 28. után is érkezhet, amikor már késő matricát venni.

Szavazzon!

Ön kapott már januári bírságról fizetési felszólítást?