Meddig marad olcsó az üzemanyag?

palaolaj palagáz hidraulikus törés Kalifornia Lost Hills Monterey Palamező
Hidraulikus töréssel termelnek ki olajat és gázt a kaliforniai Lost Hillsben a Monterey Palamezőn
Vágólapra másolva!
Csökken a kőolaj-kitermelés.
Vágólapra másolva!

2015 januárjában napi 235 ezer hordóval csökkent, és napi 94,1 millió hordóra mérséklődött a világ kőolaj-kitermelése, áll a Nemzetközi Energiaügynökség (NEÜ) februári havi olajpiaci jelentésében. A kitermelése csökkenése ellenére még mindig erős a kínálat a kőolajpiacon. Hosszabb időnek kell eltelnie, míg az új beruházások visszaesése nagyobb hatással lesz a kitermelésre, ezért alacsony maradhat az olajár. Érezhető áremelkedés csak 2015 végén várható. Az előrejelzés szerint az olajárak stabilizálódni fognak, de jelentősen alatta maradnak az elmúlt három év hordónkénti 110-115 dolláros csúcspontjainak.

Csökken az orosz kitermelés

2015 egészében napi 900 ezer hordóval nőhet a kőolajkereslet, az éves átlag pedig napi 93,4 millió hordó lehet. Mivel a kereslet egyelőre alatta van a kínálatnak, ezért, ha semmi váratlan nem történik, akkor tovább nőhetnek az OECD tagállamaiban a felhalmozott tartalékok. Az OECD tartalékállománya 2,83 milliárd hordóval 1998 augusztusában érte el a csúcspontját, 2015 közepére újra megközelítheti ezt a szinten a tartalékok mérete, véli a NEÜ.

Az Egyesült Államokban 2020-ra tovább nőhet a kőolaj-kitermelés, miután ismét gazdaságossá válik a palaolaj-kitermelés. Oroszországban ellenben a kitermelés csökkenés várható a következő öt évben az alacsonyabb nemzetközi árak, a külföldi gazdasági szankciók és az orosz rubel gyengülése miatt.