Vágólapra másolva!
Fontos bejelentések érkeznek a régiós bankszektorból, ami a gyengébb piaci hangulat mellett is segítheti az árfolyamokat. Közben az európai és amerikai gyorsjelentések vegyes képet mutatnak.
Vágólapra másolva!
  • 60 milliárd forinttal csökkenhet 2016-tól a bankadó mértéke, ami a 144 milliárdos teljes összeghez képest több mint 40 százalékos csökkentést jelentene. Ezt Orbán Viktor a tegnap délutáni sajtótájékoztatón jelentette be, aminek keretében az Erste magyar leányában való 15-15 százalékos részesedésszerzéséről is szó esett, az EBRD-vel karöltve. Az Erste magyar leánya továbbá 550 millió eurós hitelprogram megindításáról döntött. A bejelentések pozitívnak számítanak a magyar bankszektor számára.
  • Valósággal szárnyalt az OTP árfolyama a tegnap délutáni hírek után, nap végére 4 110 forinton, 4,9 százalékos pluszban zárt az OTP, közel 14 milliárd forintos forgalom mellett. Az OTP emelkedése a BUX indexnek is segített, ami végül 17 600 pont felett, 1,9 százalékos emelkedéssel tért nyugovóra. Az OTP-t ma segítheti a Barclay’s elemzése is, miután a korábbi egyenlő súlyozás helyett már felülsúlyozásra javasolják a papírokat.
  • Több országból is kivonul a Raiffeisen, derült ki a bankcsoport tegnapi bejelentéséből. Az osztrák pénzintézet lengyelországi, szlovéniai leánybankjait, és a Zuno direktbankját is eladja, nem beszélve az ázsiai és amerikai piacról való visszavonulásról. A magyar egységet illetően az „optimalizálás” szó került a közleménybe, ám pontosabb részlet egyelőre nincs ezzel kapcsolatban. Ma délelőtt sajtótájékoztatót tart a bankcsoport, itt hangozhatnak még el fontos bejelentések.
  • Vegyes nyitás jöhet ma az európai piacokon, miután a befektetőket továbbra is aggasztják a Görögországgal kapcsolatos hírek, a lejáró mentőcsomagról. Tegnap 0,2-1,9 százalékos mínuszokat hoztak össze az európai piacok, ám ebben az év elején látott nagy rali miatti természetes korrekció is benne lehet. Az amerikai piacok sem voltak nagy formában tegnap, 0,3-0,5 százalékos visszaesésekkel indították a hetet.
  • Ázsiában szintén vegyes ma reggel a kép, egyedül a Shanghai Composite tud érdemi, 1 százalékos pluszt mutatni. A kínai inflációs adat pedig nem lett túl erős, éves alapon csak 0,8 százalékos volt a növekedés, holott az elemzők a decemberi 1,5 százalék után csak 1 százalékra való lassulással számítottak.
  • Az euró ismét gyengült a tegnapi hangulatban, 1,132 közelében jár a dollárral szemben, de a svájci frankhoz képest is gyengült, 1,046-ig jöttek vissza a jegyzések. A forint ebben a környezetben szintén nem volt acélos, 307,7 közelében jár az EURHUF, míg az USDHUF már a 272-es szinteket közelíti.
  • Ismét nyomás alatt van az olaj árfolyama is, köszönhetően a Citibank elemzőinek. A Citi szerint akár 20 dollárig is eshet az olaj ára, március-április környékére, miután a jelenlegi rali még nem a fenntartható árfolyamszintek mellett történik. Év végére is a korábbi 55 dollár helyett 46 dollárra várják a WTI-t, míg a Brentet 54 dollárra. Az olajjal kapcsolatos hír, hogy a Nemzetközi Energiaügynökség (EIA) szerint 2020-ig továbbra is az USA biztosítja majd a kínálat legnagyobb növekedését. Az WTI árfolyama a hírek után 52,1 dollárnál jár, míg a Brent 57,6 dollárnál.
  • 963 millió svájci frank nettó nyereséget ért el a negyedik negyedévben a UBS (Zürich: UBSG), messze meghaladva az elemzői konszenzusban szereplő 789 millió svájci frankot. A jól sikerült negyedév után az osztalékot is megemelné a menedzsment, a korábbi 25 centime (0,25 svájci frank), helyett 0,5 frankra emelnék, ami a tegnapi 16,1 frankos záróár mellett több mint 3 százalékos osztalékhozamot jelentene.
  • Nem sikerült viszont túl jól a Michelin (Párizs: ML) negyedik negyedéves gyorsjelentése, csak 2,17 milliárd eurós lett az operatív nyereség, ami elmarad a tavalyi évben és a várakozásokban látott 2,23 milliárdtól. Főleg az autógumik iránti alacsonyabb kereslet, és a devizahatások miatt szenvedett a cég, amit még az olcsóbb beszerzési költségek sem tudtak ellensúlyozni.
  • 7 százalékot ugrott tegnap zárás után az Urban Outfitters (Nasdaq: URBN) árfolyama, miután a ruházati cég legalább egy éve nyitva lévő üzleteiben 6 százalékkal nőtt Januárban a forgalom. Az elemzők csak 3,7 százalékos növekedést vártak, így folytatódhat a november közepe óta tartó menetelés.