Van, ahol a bevándorlók húzzák a gazdaságot

benzin, E85, üzemanyag, áremelés, alternatív üzemanyag, töltőpisztoly egy budapesti benzinkúton
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államokban a kis- és középvállalkozások harmadának bevándorló a tulajdonosa, minden tizedik munkavállaló bevándorló cégének dolgozik. Januárban 267 ezer munkahely jött létre a versenyszférában, 81 százalékuk kis- és középvállalkozásnál.
Vágólapra másolva!

Van olyan ország a világon, ahol a bevándorlók húzzák a gazdaságot: az Egyesült Államok. Az USA-ban minden tizedik munkavállaló olyan cégnél dolgozik, amelynek bevándorló a tulajdonosa. A bevándorlók kétszer nagyobb valószínűséggel indítanak vállalkozást, mint azok, akik az USA-ban születtek, derül ki egy munkaerőpiaci felmérésből, írja a Huffingtonpost.com.

A kkv-k harmada

A kis- és középvállalkozások 28 százaléka bevándorlók kezében van. Övék a benzinkutak 61 százaléka, a zöldséges boltok 53, az éttermek 38, az ékszerüzletek és a ruhaboltok 32 százaléka.

Új munkahelyek

Amerikában 267 ezer új munkahely jött létre 2015 januárjában a versenyszférában, ezzel 59 hónapja nő a munkahelyek száma. Januárban az új munkahelyek 81 százalékát kis- és középvállalkozások hozták létre. Ez jóval meghaladja a kkv-k hagyományos kétharmados részesedését a munkahelyek eloszlásából.

Amerikában a benzinkutak kétharmadának bevándorló a tulajdonosa Fotó: Szabó Balázs [origo]

Munkanélküli fiatalok

Ezek az állások azért is nagyon fontosak, mert a fiatalok jellemzően ilyen cégeknél tudnak elhelyezkedni. A válság éveiben a fiatalok munkanélkülisége elérte a 27 százalékot az Egyesült Államokban, ez 66 éves rekord volt. Mára ez a szám 19 százalékra csökkent, ami hatalmas javulás, bár még van hová fejlődni: az általános munkanélküliség ennek csak harmada.