Richter: az egyik szemünk sír, a másik pedig nevet

Vágólapra másolva!
Szélsőségektől hemzseg a Richter negyedik negyedéves gyorsjelentése. Egyrészt a költségcsökkentéseknek köszönhetően jócskán túlszárnyalta a várakozásokat az üzemi profit, amit azonban teljes egészében eltüntetett a rubel leértékelődése miatti pénzügyi veszteség. Ennek következtében pedig közel másfél évtizede nem látott szintekre süllyedt az egy részvényre jutó profit nagysága.
Vágólapra másolva!

Jókora meglepetést okozott elemzői berkekben negyedik negyedéves gyorsjelentésével a Richter, miután a főbb sorok csaknem mindegyikén sikerült felülmúlni a várakozásokat. A befektetők öröme mégsem lehet felhőtlen, hiszen az egyedüli kivételt képező nettó eredmény még a legpesszimistább várakozást is alulmúlta.

Habár éves alapon 1 százalékos csökkenést jelent a negyedik negyedév 90 milliárd forintos bevétele, még így is közel 5 százalékkal felülmúlta a várakozásokat a Richter. Mindebben fontos szerepet játszott, hogy a stabilizálódást követően tovább élénkült a gyógyszergyártó hazai forgalma (+10,2%). Persze mivel ez csak az összbevétel kisebb hányadát (7,8%) adja, így csupán részben tudta kompenzálni a nemzetközi piacok csökkenő forgalmát.

Forintban mérve 1,8 százalékos árbevétel visszaesést könyvelhetett el a nemzetközi piacokon az október-decemberi időszak során a Richter, miután az orosz, ukrán és a lengyel piacokon bekövetkezett zuhanástt csak részben tudta kompenzálni az Európai Unióban (EU15), az egyéb FÁK országokban, Kínában, Latin-Amerikában és az USA-ban elért növekedés.

A Richter legnagyobb piacának számító Oroszországban 26 százalékkal esett vissza a forgalom euróban mérve, amiben meghatározó szerepe volt a rubel leértékelődésének. Ráadásul a jövőkép sem túl rózsás, az országot recesszió fenyegeti, a lassuló növekedés miatt pedig a lakossági fogyasztás negyedéves összehasonlításban már csökkent is a Richter beszámolója szerint.

Eközben Ukrajnában euró alapon 25 százalékkal zsugorodott a bevétel éves alapon. Itt már korábban szigorúbb kintlévőség kezelést vezetett be a gyógyszercég, valamint visszafogta kiszállításait az országban év eleje óta tapasztalható politikai bizonytalanság és a kiszámíthatatlan gazdasági környezet miatt.

Némi öröm az ürömben, hogy az EU15 országokban 13 százalékos bevétel növekedésről számolt be a gyógyszergyártó, ami elsősorban a magasabb Esmya értékesítési szintnek, valamint egyes, a nyugat-európai régióban újonnan bevezetett orális fogamzásgátlóknak köszönhető. Ezalatt az USA-ban 5 százalékos forgalombővülést ért el a Richter a növekvő generikus verseny ellenére, ezt ugyanis nagyban ellensúlyozni tudta egy sürgősségi fogamzásgátló készítmény, illetve egy készgyógyszer árbevételének növekedése.

Visszatérve a Richter kulcskészítményére, az Esmyára, a bevételek újabb csúcsra futottak. A 10,5 millió eurós forgalmi adat 78 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. Ráadásul 2014 egészében 33,6 millió eurós bevétele származott a készítményből a cégnek, ami így jelentős mértékben felülmúlta a menedzsment által előrejelzett 30 milliós értéket.

Nem számítottak ekkora üzemi profitra az elemzők…

Szintén meglepetést szerzett a Richter a bruttó fedezet terén, ugyanis az 55,4 milliárd forintos eredmény mintegy 6 százalékkal magasabb, mint amire az elemzők számítottak. Mindebben fontos szerepe volt, hogy az értékesítési költségek 4,4 százalékkal csökkentek éves alapon. Ráadásul így két negyedév után ismét 60 százalék fölé emelkedett a bruttó fedezeti hányad, sőt 61,5 százalékos értékével még az egy évvel korábbit is sikerült felülmúlni.

A legnagyobb pozitívumot mégis a 12,6 milliárd forintra rúgó üzemi eredmény tartogatta, amely nem csak hogy a konszenzust múlta felül (+37%) jócskán, de még a legoptimistább várakozást (+15%) is sikerült túlszárnyalnia. Ráadásul éves alapon triplázott a Richter, ami azért is meglepő, mert egy éve egy egyszeri mérföldkőbevétel is gazdagította a kasszát.

Az izmos üzemi profitban kulcsszerepe volt a csökkenő kiadásoknak. Az egyik legfontosabb költségtételnek számító értékesítési és marketingköltségek 20 százalékkal kevesebbet tettek ki, mint egy éve, miután a Nyugat-Európában és Kínában növekvő kiadások mellett az orosz, ukrán és lengyel költekezéseit is visszafogta a Richter. Az igazgatási és működési költségek is csupán 1 százalékkal nőttek, mivel az utolsó negyedévben takarékossági intézkedéseket vezettek be.

…igaz, a nettó veszteség is nagy meglepetést okozott

Az igazi feketeleves azonban csak most jött, ugyanis a pénzügyi veszteség nem csak, hogy a teljeses üzemi nyereséget elvitte, de összességében 4,2 milliárd forintos veszteséget hozott össze a negyedik negyedévben a Richter. Ezzel pedig nem csak, hogy az igen széles tartományban szóródó konszenzust sikerült alulmúlnia, de még a legpesszimistább (-3,75 milliárd forint) várakozást is elvétette.

Pedig a menedzsment már decemberben figyelmeztette a befektetőket, hogy a rubel jelentős leértékelődése miatt a társaság súlyos egyszeri pénzügyi veszteséget könyvelhet el, amely végül csaknem 15,5 milliárd forintot tett ki. Ennek ellenére a profit warning nem tette meg kellő hatását.

Az egész évet tekintve 132 forintos egy részvényre jutó nyereséget termelt a Richter, ami 42 százalékkal múlva alul az egy évvel korábbit. Legutóbb 2001-ben számolt be a tavalyihoz hasonló nagyságú egy részvényre jutó eredményről a gyógyszercég.

Akkor most mi lesz?

Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Összességében rendkívül vegyes érzelmeink lehetnek a gyorsjelentésről. Véleményünk szerint rövid távon inkább a nettó eredmény soron elkönyvelt jelentősebb veszteség játszhat fontosabb szerepet. Ezért inkább az eladók kerülhetnek fölénybe, igaz a 9:00 órakor kezdődő sajtótájékoztatón további lényeges információk hangozhatnak el (például az idei évvel kapcsolatban), amik még nagyban befolyásolhatják az irányt. Hosszabb távon azonban bizakodásra adhat okot, hogy üzemi szinten jól teljesített a Richter a költségcsökkentéseknek köszönhetően.