Hitler adósságát követeli vissza Görögország

Horthy és Hitler tárgyalása Klessheimben, német megszállás
The Nazi Propaganda! image shows Adolf Hitler (m) and the Hungarian imperial vicar Miklos Horthy (l) at the Landungsbrücken in Hamburg, Germany, on the occasion of a state visit by the Hungarian statesman in March 1939. Photo: Berliner Verlag/Archiv
Vágólapra másolva!
Görögország a német megszállás alatt kamatmentesen adott kölcsön a Harmadik Birodalomnak. A görög kormány most ezt a pénzt követeli vissza, de jogilag nincs rá lehetőségük, hogy be tudják hajtani. Eközben a görög államadósság a GDP 170 százaléka fölött jár, az unió csak megszorítások fejében ad újabb hitelt, a választáson győztes Sziriza viszont nem hajlandó megszorításokra. Egyre reálisabb lehetőség, hogy Görögország elbúcsúzik az eurótól.
Vágólapra másolva!

Berlin Görögországnak 170 milliárd dollárral tartozik a náci megszállás miatt, mondta Alexisz Ciprasz miniszterelnök. A görög államadósság jelenleg 340 milliárd dollár körül, a GDP 170 százalékán áll, vagyis ebből a pénzből a görögök a hiteleik felét vissza tudnák fizetni. Alexisz Ciprasz pártja, a Sziriza pedig meg tudná tartani a választási ígéretét, miszerint véget vet a megszorításoknak.

Kártérítést nem kérhetnek

A háborús kártérítés felvetése csak még tovább feszíti a húrt Berlin és Athén között. Arra pedig gyakorlatilag semmi esély sincs, hogy a németek ezt a pénzt kifizessék. Egyrészt azért, mert Németország már több alkalommal fizetett háborús kártérítést Görögországnak. A második világháborút lezáró párizsi béketárgyalásokon Görögországnak 45 millió dollár kártérítést ítéltek meg, ezt a németek kifizették. Nyugat-Németország ezenkívül 115 millió német márka értékben fizetett kártérítést a náci megszállás görög áldozatainak 1960-ban.

Másrészt, és ez a fontosabb, mielőtt a két Németország egyesült volna, 1990-ben még külön-külön aláírtak egy szerződést a szövetségesekkel (hivatalosan ezt tekintjük a második világháború végének), amiben azok minden kártérítési követelésről lemondtak. Ezt akkor Görögország is elfogadta.

Náci kényszerkölcsön

A pénz, amit a görögök követelnek, viszont tulajdonképpen nem kártérítés, hanem egy kölcsön visszafizetése. A megszállás során a Harmadik Birodalom kényszerítette Görögországot (ahogy több más országot), hogy adjon 476 millió Reichsmark kölcsönt, nulla százalék kamatra. Ezt a kölcsönt Németország azóta sem fizette vissza, ezt követelik most a görögök.

A Harmadik Birodalom a megszállt országoktól kért kölcsön Forrás: AFP/Berliner Verlag/Archiv

Mennyit ér ma?

A kényszerkölcsönnel azonban több probléma van. Az egyik, hogy nem tudni, mennyit ér ma. A görögök számításai szerint 170 milliárd dollárt (kamatok nélkül), egy 2012-es német parlamenti jelentés szerint viszont csak 8,25 milliárdot. 170 milliárd dollár kihúzná a görögöket a slamasztikából, bő 8 milliárd viszont csak elhanyagolható töredéke a 340 milliárdos adósságuknak.

A 22-es csapdája

A másik probléma, hogy nem egyértelmű, hogy a német állam ellopta-e ezt a pénzt, vagy kölcsönbe kapta. Ha ellopta (mivel Görögországot megszállták, kényszer alatt adta), akkor az 1990-es egyezmény értelmében a görögök nem követelhetik vissza. Ha rendes, államok közti kölcsönről van szó, akkor követelhetik, de csak kamatmentesen (hiszen az eredeti megállapodás így szólt). A görögöknek amellett kellene érvelniük, ha érdemi pénzt akarnak visszakapni, hogy egyfelől normál kölcsönről van szó, másfelől a feltételekbe (a kamatmentességbe) kényszer alatt mentek bele.

Évek óta terítéken

De mint már említettük, gyakorlatilag nincs esély arra, hogy a németek fizessenek. Az ügy évek óta terítéken van, legutóbb 2014-ben a görög elnök, Karolosz Papuliasz vetette fel Joachim Gauck német elnöknek, hogy tárgyalniuk kellene róla. Gauck Görögország bocsánatát kérte a háború során elkövetett náci atrocitásokért, de azt mondta, nincs jogi lehetőség a pénz visszafizetésére.

Patthelyzet

Alexisz Ciprasz és a Sziriza azzal nyerte meg a választásokat, hogy a megszorítások végével, minimálbér-emeléssel, nyugdíjemeléssel és a közalkalmazottak számának növelésével kampányolt. Az ehhez szükséges pénzt az adósságfizetés újratárgyalásából, a korrupció és az adóelkerülés visszaszorításából szeretnék előteremteni.

Ciprasz csak megszorítások nélkül venne fel újabb hitelt Forrás: MTI/EPA/DPA/Michael Kappeler

Ciprasz nem hajlandó több uniós segélycsomagot elfogadni, mert azoknak az lenne a feltételük, hogy folytassák a megszorításokat. A görögök jelenlegi segélycsomagja február 28-án lejár, a görög kormány egy új, áthidaló hitelt szeretne (feltételek nélkül). Jeroen Dijsselbloem, az Európai Központi Bank elnöke azt nyilatkozta, áthidaló hitelről szó sem lehet, az eurózóna Görögországot csak a segélycsomag kiterjesztésével hajlandó támogatni.

Valószínű a kilépés

A feloldhatatlannak tűnő ellentét miatt egyre valószínűbbnek tűnik, hogy Görögország el fog búcsúzni az eurótól, a brit kormány már válságtanácskozást tartott, hogy felkészüljenek a görögök esetleges kilépésére. Pedig senki sem járna jól azzal, ha a görögök újra bevezetnék a drachmát. A régi-új görög pénz a bevezetése pillanatában elkezdene leértékelődni, az infláció elszabadulna, a görög emberek megtakarításai elolvadnának.

Görögországnak, a görög bankoknak és cégeknek viszont a külföld felé fennálló adósságukat továbbra is valutában (főleg euróban) kellene fizetniük, de az erre szolgáló pénzt folyamatosan leértékelődő drachmában kellene kitermelniük. Nem biztos, hogy erre képesek lennének, ebben az esetben a hitelezők futhatnának a pénzük után.