Kaptunk hideget és meleget is az OECD-től

Egy dolgozó alumínium hengerfejeket pakol egymásra a Nemak Győr Kft. győri üzemében. A kormány stratégiai megállapodást kötött ezen a napon a kft.-vel, amely a Nemak vállalatcsoport legnagyobb európai hengerfejgyártó üzeme. A mexikói székhelyű Nemak cégcs
Egy dolgozó alumínium hengerfejeket pakol egymásra a Nemak Győr Kft. győri üzemében. A kormány stratégiai megállapodást kötött ezen a napon a kft.-vel, amely a Nemak vállalatcsoport legnagyobb európai hengerfejgyártó üzeme. A mexikói székhelyű Nemak cégcsoport csúcstechnológiájú alumínium hengerfejeket gyárt a világ vezető autóipari vállalatai számára
Vágólapra másolva!
A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet jelentése szerint Magyarország a legjobban teljesítő országok között van, és a végrehajtott reformok Magyarországon járultak hozzá az egyik legnagyobb mértékben a növekedéshez – reagált a Nemzetgazdasági Minisztérium az OECD-jelentésre.
Vágólapra másolva!

Azt azért az OECD is látja, hogy Magyarország vezető helyen van a bérterhek tekintetében. Az OECD-országokat vizsgálva Magyarországon az egyik legnagyobb a munkáltató bérköltsége, és emiatt a legnagyobb a különbség a bérre költött összeg és a nettó bér között.

Cséfalvay: vannak még hiányosságok

A munkaerő-felhasználást segítő reformok után a termelékenység javítását szolgáló reformokra van szükség Magyarországon – mondta az OECD jelentéssel kapcsolatban Cséfalvay Zoltán, a párizsi székhelyű szervezet magyar állandó képviseletének vezetője.

Az OECD ajánlásai között szerepel a munkát terhelő adóék csökkentése, az időskori munkavállaláshoz kapcsolódó negatív ösztönzők mérséklése, az oktatási rendszer hatékonyságának és elérhetőségének javítása, a verseny erősítése az áru- és szolgáltatáspiacokon, valamint a közszféra hatékonyságának növelése az adminisztrációs terhek csökkentésével – tette hozzá Cséfalvay Zoltán.

Tovább akarják csökkenteni az adókat

Az OECD a 2015-ös új reformprioritások között említi, hogy el kell törölni a magasabb foglalkoztatás és az alulreprezentált csoportok (nők, fiatalok, szakképzetlenek és idősebb munkavállalók) munkaerő-piaci részvétele előtti akadályokat. Ez egyezik a kormány célkitűzéseivel is – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. Hozzátették: a kormány a továbbiakban is folytatni akarja a munkát terhelő adók csökkentését.

Az adócsökkentés szerepel a kormány tervei között Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Az OECD szerint már látszanak a kormány foglalkoztatáspolitikai intézkedéseinek eredményei. A munkabérre rakódó adóteher tekintetében pozitívan értékeli a jelentés, hogy 2013-ban a Munkahelyvédelmi Akció keretében a kormány egyes hátrányos helyzetű csoportok számára csökkentette a munkáltatói szociális hozzájárulás mértékét, valamint hogy a családi adókedvezmény kiterjesztésével nőtt az alacsony bérűek keresete.

A diákhitel jó lehetőség a tanulásra

Az OECD szerint az oktatás területén a támogatott diákhitel rendszere lehetőséget nyújt mindenki számára a felsőoktatásban való részvételre, amennyiben megfelel a felvételi követelményeknek. A tanulmány aláhúzza, hogy a közszolgálati reformprogramok által csökkennek az adminisztratív terhek. A gazdaság szabályozását tekintve Magyarország jobban teljesít az OECD átlagánál és az összes visegrádi országnál is.

A kamattámogatott diákhitellel sokak előtt nyílnak meg a felsőoktatás kapui Forrás: MTI/Soós Lajos

Az országjelentés ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy a reformok kapcsán erősíteni kell az alulról szerveződő társadalmi részvételt, a jogalkotásba jobban be kell vonni a szakmai és civil szervezeteket, továbbá több időt kell hagyni a jogszabálytervezetek megvitatására.