A HSBC elismerte a szabálytalanságokat

ügyfélszolgálatok, Ügyfelek várnak a végtörlesztés intézésére a Raiffeisen Bank budapesti székházában
Vágólapra másolva!
A nagy-britanniai HSBC nagybank elismerte, hogy rendellenességek voltak a svájci leánybankjánál, miután több sajtóorgánumban is adócsalás támogatásával gyanúsították meg a bankot.
Vágólapra másolva!

Elismerjük, hogy elszámoltathatóak vagyunk a múltban történt ellenőrzési hibákért – írta az HSBC a francia Le Monde és a nagy-britanniai The Guardian napilapban megjelent gyanúsításokra reagálva.

A Guardian más lapokkal együttműködve olyan banki iratokhoz nyert hozzáférést, amelyek a 2005-től 2007-ig tartó időszakra vonatkozó információkat tartalmaznak. Az információk egy része már korábban elérhető volt egyes nemzeti adóhatóságok számára, Franciaországban és Belgiumban vizsgálatok is indultak miattuk.

Nagy mennyiségű készpénzt adtak

A lapokban megjelent vádak szerint az HSBC svájci leánybankjánál az alkalmazottak összejátszottak az ügyfelekkel, hogy eltitkolják az ügyfelek svájci bankszámláit. A banki alkalmazottak emellett aktívan igyekeztek rávenni az ügyfeleket jövedelmeik eltitkolására, és több megoldási javaslatot is ajánlottak ehhez. A bank ezenkívül rutinszerűen adott nagy mennyiségű készpénzt a fiókjait felkereső ügyfeleknek, hogy így nehezebben legyenek követhetők a pénzmozgások.

A készpénzt részesítették előnyben Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A HSBC tájékoztatása szerint a svájci leánybankot az 1999-es megvásárlása után nem integrálták teljesen a vállalati struktúrájukba, ezért ott "jelentősen gyengébbek" voltak az ellenőrzési mechanizmusok. A HSBC szerint a svájci privátbank-szektor eltérően működött a múltban, így előfordulhatott, hogy olyan ügyfelei is lehettek a HSBC-nek, akik "nem teljesítették teljes mértékben az adózási kötelezettségeiket".

Már "radikális" változás történt

A nagy-britanniai nagybank szerint a svájci privátbanknál azóta "radikális" változások voltak. A 2007-es 30 ezerről 2014 végére már 10,3 ezerre csökkent a privátbankjánál vezetett számlák száma, és együttműködnek az illetékes hatóságokkal, amelyek adóügyekben vizsgálódnak.