Szükségünk van-e nyomtató telefonra?

Prynt, nyomtatás, okostelefon, okostok
Vágólapra másolva!
Az okostelefon egyik csendes forradalma, hogy szép lassan eltüntette a közelünkből a fényképezőgépeket.  Valójában mindannyian több polcnyi fényképalbummal szaladgálunk egész nap, pedig sok képet még másodszor sem nézünk meg. Arra pedig mikor vettük a fáradságot, hogy tényleg kinyomtassunk egy-egy sorozatot?
Vágólapra másolva!

Nem helyesli mindezt egy Prynt nevű startup. Szerintük szükségünk van egy kütyüre, amelyikkel bármikor, bárhol egyetlen perc alatt kézzel foghatóvá tesszük a fotókat. Mindehhez elég egy meghökkentően egyszerű kiegészítő: egy tok.

Papírkép a telefonból két gombnyomással Forrás: Prynt

A Kickstarteren még szűk három hétig futó kampány 50 ezer dollárt vett célba, most 700 ezer fölött jár. Staff’s pick, azaz előkelő helyzetű, kiemelt projektről van szó, amelyet maga az oldal is figyelemre méltónak tart. Tulajdonképpen a Prynt a polaroid kamerát tölti újra a zsebünkben. Magát a nyomtatást elvégzi a tok. Egy év és 15 különböző prototípus kellett, hogy kikristályosodjon a piacképes verzió. Az, amelyikhez nem kell sem wifi, sem kábel, sem bluetooth (sőt még patron sem, a papír eleve tartalmazza a festéket). Viszont egyetlen perc alatt a kezünkbe varázsol egy a telefon képernyőjénél alig valamivel kisebb fényképet.

Rejtett videót is készít

Két dologban tűnik ki a Prynt. Először is moduláris, nem egyetlen típushoz passzol. Ez nemcsak azért jó, mert ha igazán beindulnak az összeállítható telefonok, máris utcahossznyi előnyhöz jut, hanem mert nem kell kidobnunk a tokot, ha telefont cserélünk (ami pedig néha egy töltőről sem mondható el). Másodszor is jár hozzá egy voltaképp felesleges, de annál szórakoztatóbb bónusz szolgáltatás. A startup fejlesztett a tokhoz egy alkalmazást, amelynek alapja a kiterjesztett valóság. Állításuk szerint amíg mi kattintgatunk, az alkalmazás rövid videókat forgat, ezeket pedig nem a telefonon, hanem felhőben tárolja. Nem számít, hogy eszünk ágába sem jutott forgatni, a kisfilm megvár. Ha később a telefont a kinyomtatott kép fölé tartjuk, az app felismeri, melyik fotóról van szó, és lejátssza nekünk az ahhoz tartozó videót. Mintha életre kelne a kép.

Persze hátránya is van

A Prynt nem éppen a techben uralkodó karcsú és elegáns vonalat erősíti, kifejezetten testes, már-már bumszli, különösen telefontoknak. A használat arányában pedig a fotózás kényelme biztosan alulmarad a többi funkcióval szemben, ha egyszer a telefont ötpercenként használjuk sms-ezésre, netezésre, és persze beszélgetni.

Aztán ott van a papír kérdése. Időről-időre pótolni kell majd, a speciális méretet pedig valószínűleg nem találjuk meg a sarki boltban. És bár tényleg nem ahány telefontípus, annyi nyomtató, egyelőre két Galaxy kiadással – S4, S5 – és két iPhone-típussal – 5, 6 – kompatibilis.

A kickstarteres kampányvideóban azzal érvelnek a fejlesztők, hogy még mindig mindenki szereti kézbe venni a képeit. Amennyiben ez igaz, a Pryntre bombakarriert várhat.