Vágólapra másolva!
Nagy zuhanást mutatott zárás után a GoPro árfolyama, miután hiába sikerült jól a negyedéves gyorsjelentés, a visszafogott várakozások, és az operatív vezető távozása jelentősen elbizonytalanította a befektetőket.
Vágólapra másolva!

Nem fogadták jól a befektetők a GoPro legfrissebb bejelentéseit, a remek negyedéves számok mellett ugyanis a kilátások nem lettek túl fényesek, ráadásul az operatív igazgató is váratlanul bejelentette távozását. Hiába sikerült így alaposan megverni az elemzői várakozásokat, most több mint 13 százalékos mínusszal nyithat az árfolyam.

Forrás: Investor.hu

Kedvező negyedéves számok

Pedig nem csak a várakozásokat, hanem az egy évvel ezelőtti számokat is sikerült megverni, ráadásul nem is kicsit. Az árbevétel több mint 630 millió dollárt tett ki, ami rekordnak számít, ráadásul a cég operatív és nettó nyeresége is igen magas lett, meghaladva a 100 millió dollárt, ami még soha sem sikerült korábban.

Forrás: Investor.hu

Közben az árbevétel növekedési üteme folytatja az emelkedő pályát, és már 75 százalék felett jár. Ezzel valamelyest mérsékelheti azokat a befektetői félelmeket a cég, melyek a növekedési ütem drasztikus lassulásával kapcsolatosak. Az a következő években is várható, hogy nem lesznek már 100 százalék feletti növekedési ütemek, ugyanakkor a kemény landolástól sem kell vélhetően tartani a növekedési ütem tekintetében.

Forrás: Investor.hu

A Hero 4 kamerák értékesítése is erre utalhat, miután a karácsonyi szezonnal megspékelt negyedik negyedévben 2,4 millió kamerát adott el a cég, majdnem annyit, mint az első 9 hónapban összesen. Bár a negyedik negyedév mindig a legerősebb, az új termék jó fogadtatása azért optimizmusra adhat okot.

Forrás: Investor.hu

A profitabilitás pedig csak tovább javult a Hero 4 kameráknak köszönhetően. Az átlagos értékesítési ár 264 dollárra emelkedett az előző negyedéves visszacsúszás után, a céges bruttó fedezeti hányad pedig elérte a 48 százalékot, amire 2,5 éve nem volt példa. Mivel a költségek sem ugrottak meg jelentésen, az EBITDA-margin is szép ugrást mutatott.

Forrás: Investor.hu

Vannak kedvezőtlen fejlemények is

A gyorsjelentés utáni konferenciabeszélgetésen ugyanakkor kedvezőtlen híreket is kaptak a befektetők. Az egyik ezek közül a menedzsment pesszimizmusa volt a jelenlegi negyedévre, miután csak 330-340 millió dolláros árbevételt várnak. Bár ez megfelel a korábbi elemzői várakozásoknak, azért a rekordnegyedév után a befektetők vélhetően arra számítottak, hogy a lendület kitart majd 2015-ben is. A tisztított EPS-re vonatkozó 15-17 centes várakozás pedig már inkább elmaradást jelent a konszenzusban szereplő 17 centtől.

Bejelentette lemondását az operatív igazgató is, ami azért igen váratlannak számít. Nina Richardson több mint 2 éve volt már a cégnél, a távozása pedig semmiképpen sem pozitív üzenet a részvényesek felé.

Az értékeltség továbbra is igen magas, ami hosszú távon nem túl jó hír a GoPro részvényeseinek. A 12 havi előretekintő P/E ráta 40 felett áll, ami nem csak a piac egészéhez (17-es ráta), hanem a szektortársakkal szemben is igen magasnak számít. Cserébe persze a növekedési ütem is magas lehet, ugyanakkor sok a kockázat, ráadásul a karácsonyi szezontól való egyre nagyobb függőség is ide tartozhat, a befektetők félelme tehát nem alaptalan.

Fontos szintekre üthetik vissza

A mai 13 százalékos mínusszal az elmúlt napok emelkedését is korrigálhatja a GoPro árfolyama. Ezzel ráadásul ismét mélyen 50 dollár alá csúszhat a papír, ugyanakkor a 45 dolláros lokális mélypontnál feltehetően magasabban nyithat majd az árfolyam. Az indikátorok ezzel együtt festenek rosszul, az RSI messze van még a túlvettségtől az elmúlt napok menetelése után is, miközben az MACD indikátor mozgása már nem mutatja a korábbi lejtmenetet.

A 45 dolláros szintet lehet majd érdemes figyelni, ahonnan január közepén fordulni tudott a GoPro. Ha most is sikeres támaszként funkcionálna a szint, az akár ismét lökést is adhat az árfolyamnak, ugyanakkor a szint elesése nagyobb esés előtt nyithatja meg a teret. Bár a részvény sorsa csak a következő napokban dől majd el, a volatilitás feltehetően továbbra is nagy lesz majd. Bárhogyan is alakul, az Investor Trader ügyfelei profitálhatnak majd a mozgásokból.

A GoPro napi grafikonja Forrás: Amibroker, Investor.hu