Szusszan egyet a dollár?

Vágólapra másolva!
A napokban megtörni látszik a dollár látványos erősödése, ami a tavaly nyári hónapok óta az egyik legmeghatározóbb tőkepiaci trendnek számít. Egyelőre korai a trend lehetséges megtöréséről beszélni, rövid távon mindenesetre elképzelhető az árfolyam korrekciója. 
Vágólapra másolva!

Tavaly nyár óta szakadatlanul erősödik a dollár. Az amerikai makrokörnyezet erősebb, ráadásul a jegybanki politikák változásai, vagy az inflációs folyamatok is a dollár malmára hajtják a vizet. Ezek hatására a dollár az euróhoz képest 2003 óta nem látott magasságba kapaszkodott, vagyis egy nagyon erős és jelentős mozgás képe rajzolódik ki elénk.

Bár a devizapiaci trendek, főleg a dollár elmúlt évtizedeit vizsgálva az eddig látottnál akár jóval tartósabbak is lehetnek, rövid távú megállókra, korrekciókra és erőgyűjtésekre minden trendnek szüksége van. Könnyen lehet, hogy most is valami ilyesmi készül a dollár piacán, az elmúlt napokban ugyanis mintha a nagy erősödés kezdene alábbhagyni.

A csökkenő trendvonalat áttörte a dollár, ráadásul már mintha egy visszateszt is meglett volna, amiből egy újabb dollárgyengülő kör jöhet. Érdekes az is, hogy az euró úgy tudott erősödni, hogy közben a görög feszültségek csak erősödtek, márpedig ez szintén inkább az erősödő euró, gyengülő dollár képet erősíti rövid távon.

A dollár napi grafikonja Forrás: Tradingview, Investor.hu

Ahogy egyébként a világ nagy alapkezelőinek pozícionáltsága is. Ezek alapján meglehetősen nagy a dollárbika hívők aránya, ha ezekből a pozíciókból csak egy kicsit is leépítenének, az könnyen hozhat fellélegzést a devizapár mozgásában.

Forrás: Investor.hu

Biztosak persze nem lehetünk abban, hogy rövid távon valóban jönni fog egy korrekció, ráadásul az igen kockázatos üzem, ha egy meglehetősen erős trenddel szemben kezdünk el kereskedni. Van viszont megoldás, a certifikátok vásárlásával ugyanis a kockázatok egy részét képesek lehetünk kiküszöbölni. A megvett certifikát ugyanis egy fix ponton kiütődik, lehetőleg nem túl messze a beszállási szinttől (úgy kell megválasztani a terméket), vagyis ha hirtelen további nagy dollárerősödés jönne, annál többet nem veszíthetnénk, mint amennyit előre megengedtünk magunknak.