Minden harmadik kaliforniai startupos Anyunál lakik

Brit hippik, pogány fesztivál a napforduló idején a Stonehengeben, 2005
És olyan is van, aki kommunába költözik a többiekkel
Vágólapra másolva!
Nem ritka, hogy Szilícium-völgy hősei kommunába költöznek.
Vágólapra másolva!

A Szilícium-völgyben a fiatal felnőttek mintegy harmada nem a saját lábán áll: az egyik agytröszt, a Joint Venture Silicon Valley felmérése szerint 2009 és 2013 között a 18-34 korcsoport 32 százaléka a szülői házban maradt ahelyett, hogy önálló életet kezdett volna.

Igaz, a 32 százalék nem drámaian több a 30,3-nál, ami az országos átlag. Csakhogy a Szilícium-völgyben majdnem kétszer akkora az átlagkereset, mint az Egyesült Államok többi részén. 2014 második negyedévében az országos középérték évi 61 489 dollár, a techrégióban pedig 116 ezer dollár volt. A Joint Venture Silicon Valley friss kutatása szerint a völgyben dolgozók kétharmada mind az állás minőségét, mind a keresetét illetően a legmagasabb sávtól a középmezőnyig helyezkedik el. Csak a Szilícium-völgyben mintegy 91 ezer dollár különbség lehet a magasan képzettek csúcsfizetése és a skála másik vége, a szakképesítést nem igénylő állások bérezése között.

És olyan is van, aki kommunába költözik a többiekkel Forrás: AFP/John D. McHugh

Itt a gatyánk is rámenne a rezsire

A teljes képhez hozzátartozik, hogy ezen a területen horrorisztikus ingatlanárakat találunk: aki itt bérel lakást, a kaliforniai átlagnál 645, az országos átlagnál mintegy 1200 dollárral fizet többet. Aki pedig lakást vagy házat venne, az irányárhoz készítsen elő úgy 757 ezer dollárt.

A fiatalok otthon mint tendencia nem az elmúlt öt évben kezdett növekedni, bár valószínűleg extra lendületet kapott a startupok megjelenésével: 1980-ban a 25 év alattiak 21,3 százaléka, tíz évvel később 23,4 százaléka, az ezredfordulón pedig 24,3 százaléka nem költözött el a szülői házból.

Hello újra 1960!

Szerencsére sok startupos megtalálta a harmadik választ menni-maradni dilemmára: Kaliforniában újabban újratöltik a hatvanas évek egyik félbeszakadt álmát, a kommuna-életformát. Ma stílusosan hacker házaknak hívják őket. Egy építőipari vállalkozás, a GrokHome már erre specializálódott , weboldaluk szerint célcsoportjuk „jóeszű emberek, akik valamilyen érdekes projekten dolgoznak”. Aligha téved, aki úgy hallja, ez bizony a startupper szinonimája.

Mások a hidegháborús időkből itt maradt – és elvben egy atomtámadásra is felkészült – szuterénekből kialakított négyfős közösségekben látják a megoldást, ahol átlagosan 1000 dollár lakbéren osztoznak.

Mindkét megoldásban ott lüktet a startupfeeling. És örökfiatalos, és hátizsákos, és zöld, és olcsó, és kicsit őrült, és nagyon közösségi. A végén még az is előfordulhat, hogy aki 25 évesen a szüleivel lakik, majd ad egy esélyt a hippizésnek, a bulilégkör elpárolgása után sem szalad vissza Anyu vasárnap reggeli palacsintájához.