Jól bespájzoltak Unicumból

Vágólapra másolva!
Kimondottan jó negyedévet tudhat maga mögött a Zwack Unicum, azonban ennek főként egyszeri okai vannak. Némi fény pislákol már a hazai alkoholpiacon is, azonban a részvény nem biztos, hogy nagy felértékelődési potenciállal bír a jelenlegi szintekről.
Vágólapra másolva!

Jól fogytak a Zwack Unicum alkoholos italai, aminek következtében egészen kiugró eredményekről számolt be a cég. A karácsonyi szezont is magában foglaló negyedévben több mint 25 százalékos bevétel, és nagyjából 40 százalékos adózott eredménybővülésről adott számot az Unicumok gyártója.

Ez elsőre igen impozánsnak tűnik, viszont a kedvező számok mögött főként egy egyszeri hatás áll. Nevezetesen, hogy a cég partnerei jelentősen növelték beszerzéseiket, ugyanis 2015. január 1-től életbelépett a népegészségügyi termékadó. Az adó bevezetése pedig akár 20-30 százalékos áremelkedést is hozhat a bolti árakban, olvasható a Zwack jelentésében.

Forrás: Investor.hu

Ennek tükrében nem meglepő, hogy a cég több partnere is 3-5 hónapos készletet spájzolt be az érintett termékekből. Ez viszont a most folyó, és az ezt követő negyedévre negatív hatással lesz, hiszen egy előrehozott vásárlásról volt szó.

De még mielőtt legyintenénk az eredményekre mondván, hogy ez így összességében nem jó hír, el kell mondani, hogy azért látni bizonyos pozitív jeleket. A cég közlése szerint ugyanis az október-novemberi időszakban nagyjából egy öt százalékos forgalombővülést lehetett látni a prémium szeszesitalok szegmensében, ami a Zwack legfontosabb termékköre. Igaz, hogy a minőségi italok forgalma csak stagnált.

Forrás: Investor.hu

Szintén örömteli hír lehetett a Zwack részvényeseknek, hogy az exportárbevétel majdnem 50 százalékkal emelkedett a legutóbbi negyedévben, éves alapon. Ez részben szezonális hatással magyarázható, másrészt viszont annak is köszönhető, hogy Kínába egy nagyobb Unicum szállítmányt értékesített a cég, valamint az amerikai piacokon, illetve a Duty Free shopokban is jól fogytak a Zwack termékei.

A fent említett tényezőknek köszönhetően a cég a novemberi negatív profitfigyelmeztetését újraértékelte, és azt várja, hogy elérhető lesz az éves 1,4 milliárd forintos adózott eredmény a cégnél. Ha azt feltételezzük, hogy ezt éri el a cég, és mindet kifizeti osztalékként, akkor 688 forintos részvényenkénti osztalékot kapunk. Persze ezt több tényező miatt is érdemes óvatosan kezelni.

Forrás: Investor.hu

Például az elmúlt hat évben négy alkalommal is több osztalékot fizettek ki mint az adott évi eredmény, ráadásul kétszer (2009, 2014) egészen kiemelkedő mértékű volt a végső kifizetés, az extra összegek miatt. Egyébként a jelenlegi 3,6 milliárd forintos készpénzállomány most is lehetővé teheti, hogy nagyobb összeget juttassanak vissza a részvényeseknek.

Vagyis a jelenlegi eredményprognózis alapján 4,4 százalékos osztalékhozam adódik, ami nem túl sok, főleg ha azt nézzük, hogy a magyar piacon is akadnak azért magasabb osztalékhozammal kecsegtető részvények, mint például az ANY Biztonsági Nyomda. Ráadásul a tavalyi kiemelkedő osztalékkal a bejelentés idején közel 20 százalékos hozamot láthattunk, ami most igencsak távolinak tűnik.

A Zwack részvény árfolyama 15 205 forint közelében fejezte be a pénteki kereskedést, ami egyébként a tavaly májusi extraosztalék miatti megugrást leszámítva 2010 vége óta nem látott szinteket jelent.

A Zwack Unicum heti grafikonja Forrás: Investor.hu, AmiBroker