India hátán hízik a Vodafone

Vodafone
Vágólapra másolva!
Biztató értékesítési számokkal rukkolt elő csütörtökön a Vodafone , amely bizonyítékul szolgálhat a mobilszolgáltatónál zajló fordulatra. Ennek folytatódásához nagyban hozzájárulhat a világ növekvő adatéhsége, amely az elmúlt éveket követően tovább nőhet. Mégis érdemes komolyan venni a távközlési szektorban zajló konszolidációs hullámot, amit a Vodafone is kihasználhat szolgáltatáskínálatának bővítésére.
Vágólapra másolva!

Az elemzői várakozásokhoz képest kedvezőbb negyedéves bevételi adatokkal rukkolt elő csütörtök reggel a Vodafone. A világ második számú mobilszolgáltatója 0,4 százalékos bevételcsökkenést könyvelt el a decemberben végződő negyedévben, amennyiben csak a távközléshez szorosan köthető értékesítéseket vesszük figyelembe. Ezzel nem csak, hogy felülmúlt a szakértők által várt 0,7 százalékos csökkenést, de az elmúlt két és fél év legalacsonyabb visszaesését produkálta.

India hajtja a Vodafone szekerét

A bevétel növekedésért továbbra is az Európán kívüli operációk felelnek, az Ázsiát, Óceániát, Közel-Keletet és Afrikát lefedő régió 5,9 százalékos bővülést mutatott be a negyedév során. A teljesítményben elsősorban az előfizetői állomány, illetve a mobil adatforgalom növekedése játszott kulcsszerepet.

India szerepe továbbra is meghatározó a Vodafone életében, az ügyfélállomány 40 százalékát adó országban ugyanis 15 százalékos bevétel növekedésről számolt be a mobilszolgáltató. Mindez nagyban köszönhető az éves alapon 70 százalékkal bővülő mobil adatforgalom használatnak, ami részben az adatforgalmi előfizetéssel rendelkező ügyfélállomány növekedésnek (+30%), másrészt pedig az egy ügyfélre eső adatforgalom (+40%) megugrásának tudható be.

A Dél-Afrikában tevékenykedő Vodacom gyenge láncszemnek bizonyult a negyedévben, a 3,9 százalékos csökkenés az erősödő verseny és a kedvezőtlen makrogazdasági környezetnek tudható be. A visszaesést azonban némiképp ellensúlyozta, hogy a régió többi országa szinte egytől egyig növekedést tudott felmutatni.

Forrás: Investor.hu

Európa is kezd magára találni

Habár még mindig csökkenő bevétel jellemzi a Vodafone főbb európai piacait, a fordulat már egyértelműen látható a szolgáltatónál, hiszen az erózió negyedévről negyedévre kisebb mértékű. Nagy-Britanniában hosszú idő után tudott ismét növekedést (+0,9%) felmutatni a Vodafone, és Németországban is már csak 1 százalékos a csökkenés. Olaszországban és Spanyolországban pedig már tartósan egyszámjegyű visszaesést láthatunk.

A fordulatban komoly szerepe van a hálózatfejlesztéseknek, illetve a szolgáltatásbővítésnek. Az év végére 65 százalékos 4G lefedettséget sikerült Európában kiépítenie a Vodafone-nak, amely a jövőben további támogatást adhat az előfizetők adatéhségének kielégítésére. Csak az elmúlt két évben több mint négyszereződött az adatforgalom az európai ügyfelek körében, de a kontinensen kívül is nagy volt a kereslet. Az elkövetkezendő években pedig ahogyan azt korábban is írtuk sokszorozódhat a mostani igény.

Forrás: Investor.hu

Szintén kedvező fejlemény a befektetők számára, hogy a menedzsment megerősítette a március végén záruló üzleti évre megfogalmazott céljait. Ezek szerint a Vodafone 11,6-11,9 milliárd fontos EBITDA-val zárhatja az évet, ami nagyjából egybevág az elemzői várakozásokkal is.

Erős versenytársat kap a nyakába a Vodafone

Mindeközben némi aggodalomra adhat okot a legnagyobb ügyfélszámú brit mobilszolgáltató felvásárlása, a BT szintén csütörtökön jelentette be hivatalosan, hogy megveszi a Deutsche Telekom és az Orange által fele-fele arányban tulajdonolt EE-t. Persze a tranzakció nem érhette meglepetésként a befektetőket, hiszen már év vége óta terítéken volt a sztori.

A BT és az EE összeolvadása révén létrejövő univerzális szolgáltató komoly veszélyt jelenthet a Vodafone számára, hiszen nem tud hozzá hasonló szolgáltatás portfóliót (kábeltévé, internet, vezetékes telefon és mobiltelefon egy helyen) felmutatni.

Ráadásul nem ez lehet az egyetlen összeolvadás a brit távközlési piacon, ugyanis a jelenleg negyedik számú szereplő, a Three a második legnagyobb ügyfélállománnyal bíró O2 megvételét mérlegeli.

Mit tehet a Vodafone?

A Vodafone sem tétlenkedett az elmúlt években, hiszen a német Kabel Deutschland után a spanyol Ono kábelszolgáltatót is sikerült bekebeleznie. Ráadásul a felvásárlási hullám véleményünk szerint nem fog megszakadni, hiszen ha versenyben akar maradni a cég, akkor muszáj lesz bővítenie szolgáltatáskínálatát.

Az elmúlt hónapokban is rendre felmerültek újabbnál újabb akvizíciós célpontok, ezekről korábban mi is beszámoltunk. Az egyik ilyen célpont lehetne a sportcsatornáiról híres műsorszolgáltató, a Sky, de véleményünk szerint ennél még nagyobb lehetőség rejlene a UPC anyavállalatával, a Liberty Globallal való összefonódásnak. Ennek köszönhetően ugyanis a Vodafone is univerzális szolgáltatóvá válna több európai piacon.

A nagy felpattanás még várat magára

Kedvezően értékelhető, hogy az év eleje óta sikerült 230 penny felett megragadnia a Vodafone-nak, ugyanakkor hiába sikerült jól a gyorsjelentés, péntek délelőtt már a kulcsszint alatt mozog az árfolyam. A befektetőket némi aggodalommal tölti el, hogy a veresenytársakkal ellentétben a Vodafone szolgáltatáspalettája egyelőre nem fedi le a főbb távközlési szolgáltatások mindegyikét.

Habár a kedvező értékesítési adatok nem hozták meg a várt felpattanást, a vállalatnál zajló folyamatok mégis megerősíteni látszanak a fordulatot, melyet az világ adatéhsége, Indiával az élen tovább erősíthet. Az emelkedés folytatódásában így fontos szerep hárulhat az emelkedő trendvonalra, melyet az 50 napos mozgóátlag is megerősített.

Vodafone napi grafikon (London) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

A Vodafone-ra még decemberben küldtünk egy kereskedkedési ötletet, ami azóta is igen jól teljesít. Ha szeretne ehhez hasonló ötleteket kapni, akkor érdemes számlát nyitni, amelyet itt könnyedén megthet néhány kattintással.