Több tonnányi csont- és bélhorror fogadta az ellenőröket

Vágólapra másolva!
Szélsőségesen súlyos higiéniai hiányosságokat találtak a NÉBIH ellenőrei egy egyébként engedéllyel működő üzemben Baranya megyében. Azonnal felfeüggesztették a működésüket.
Vágólapra másolva!

Az állati melléktermék-feldolgozással foglalkozó telepen sokkoló állapotok fogadták a hatósági revizorokat. Az egyik tárolóban mintegy 24 tonna sertéscsont, fejek, béldarabok álltak fedetlenül, a másikban pedig – szintén takarás nélkül – a komposztot gyűjtötték. Utóbbi környékén tócsában állt a kifolyt csurgalék-lé.

A madarak szabadon rájárhattak a hegyekben álló csontokra. Mivel a telep kerítése közel 70 méteren hiányzik, a vadak, kóbor kutyák is hozzáférhettek. Mint dr. Helik Ferenc, a NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatóságának vezetője lapunknak elmondta, ez egyrészt állategészségügyi szempontból roppant aggályos a kutyák, rókák, vaddisznók felől, másrészt ennyi veszélyes hulladék valóságos terített asztal a rágcsálóknak, nagyon elszaporodhatnak, ami pedig már népegészségügyi problémát okozhat.

Dr. Helik Ferenc hozzátette, az üzemet egy évvel ezelőtt ellenőrizték őket utoljára, akkor mindent rendben találtak. Az áldatlan állapotok maga az üzem vezetője szerint körülbelül egy hónapja tartanak, ehhez reális mennyiség is a 24 tonna hulladék. Ő azzal védekezett, hogy az időjárás miatt nem tudta ledarálni a csontokat, többször betörtek hozzá, ellopták az akkumulátort a homlokrakodóból, és így tűnt el a kerítés egy szakasza is. A NÉBIH igazgatója szerint egyik indok sem reális kifogás. A csontok és belek veszélyes hulladék, így néhány napot sem üzemelhet egy feldolgozó, nemhogy huzamosan.

A hatóság fotókkal alátámasztott lakossági bejelentésre szállt ki. A helyszínen azonnali hatállyal felfüggesztette az üzem működését és elrendelte a hiányosságok pótlását. A legfontosabb és legsürgősebb a maradék-halmok letakarása.

A helyzet nyers valósága alább megtekinthető.