Van mit javítani az online kasszák szabályozásán

Vágólapra másolva!
Pénztárgép-szakmai konferenciát tartottak a forgalmazók és a szervizesek, ahol a jelenlegi szabályozás több hiányosságára mutattak rá.
Vágólapra másolva!

A szakma egyik fő kifogása, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium pillanatnyilag tiltja az újra-megszemélyesítést – azaz hogy ha bezár egy bolt, lehessen újraregisztrálni a kasszát ahelyett, hogy kidobnák. Könnyebbséget jelentene az is, ha javíthatók volnának az egységek. Ugyanakkor maga a minisztérium javasol ésszerű műszaki változtatásokat a szolgáltatói szektor online-osításával kapcsolatban.

Novák Zoltán, a piacvezető Micra-Metripond Kft. ügyvezetője üdvözölte, hogy a kormányzat bevonta az érintetteket a rendelet-előkészítésbe, és hogy törekszik az eddigi tapasztalatok hasznosítására, mert, mint mondta, a piac és a szakmai szervezetek időben és többször jelezték a problémákat. A módosítások egyértelműen segítenék az online pénztárgépek használatának kiterjesztését.

Mericskai Tibor, a Montel Informatika Kft. ügyvezetője szerint fontos kérdés az is, vonatkozik-e az új szabályozás a már működő online pénztárgépekre. Az sem mindegy, hogy ezek közül melyekben kell majd hardvermódosítást is végezni. „A kiskereskedelemben 180 ezer online kassza működik. A fejlesztésekhez és az átalakításokhoz reális határidők kellenek. Nem lenne szerencsés ismét kapkodni” – így az ügyvezető.

A konferencián elhangzott az is, hogy a kötelező éves felülvizsgálatot csak olyan szervizre szabad bízni, amelyik szerződéses kapcsolatban áll a forgalmazóval, és a felülvizsgálatot a NAV előírásai alapján végzi el. Az éves felülvizsgálat az utolsó lehetőség arra, hogy a garancia lejárta előtt kiderüljenek a pénztárgép esetleges rejtett hibái.