Összeomlott a hrivnya, de a forint állja a sarat

Vágólapra másolva!
30 százalékos zuhanás a szomszédban, de a forint még mindig tart.
Vágólapra másolva!

A svájci jegybank döntését követő nagy devizapiaci ugrabugrálás semmiség ahhoz képest, amit ma az ukrán hrivnyánál látni. A két helyzetet persze nem szabad közvetlenül összehasonlítani, az ukrán fizetőeszköz napon belüli 30 százalékos leértékelődése bizonyos tekintetben sokkal súlyosabb, sok tekintetben viszont lényegesen korlátozottabb hatású.

Az ukrán mozgás hátterében az áll, hogy a jegybank lényegében „elengedte” a hrivnya kezét, és beszüntette a napi devizaaukcióit, amivel a kritikus helyzetben lévő gazdaság szereplőit igyekezett ellátni kontrollált keretek között devizával (így próbálva megakadályozni az elszabaduló tőkemenekítést), és eltörölte a hivatalos indikatív árfolyamát is. A jegybank ezekkel az intézkedésekkel igyekezett még valamelyest stabilizálni a hrivnya árfolyamát, amire különösen a kelet-ukrajnai harcok kiújulása helyezett újabb nyomást.

Több elemző szerint is a hrivnya „természetes” árának megtalálása az IMF egyik feltétele lehetett az újabb mentőcsomaghoz, amit Ukrajna szeretne megkapni. A mai árfolyamingadozás ennek az igazodásnak a jele. A piac egyébként rendkívül illikvid, az árjegyzések óriási lépésekben ugrálnak ma is, de a speciális helyzet miatt az elmúlt hónapokban már eleve nem beszélhettünk tökéletesen funkcionáló devizapiacról.

Azért ez a grafikon tényleg durva. Az ukrán jegybank elnöke szerint a piacnak „hozzá kell szoknia a volatilitáshoz”.

Az ukrán hrivnya árfolyama a dollárral szemben Forrás: Investor.hu

A forint stabil

A görögök körüli mizéria, az ennek nyomán inkább negatívnak mondható nyugat-európai hangulat és az ukrán balhé közepette a forint viszont kifejezetten stabil. Sőt, erősödést mutat az euróval szemben, a jegyzések megfordultak 307-en is.

Ezzel egyébként december közepe óta nem látott szintre erősödött a forint az euróval szemben, amiben az igazán pikáns az, hogy ezzel épp elérte a 2012 óta tartó emelkedő (a forint szempontjából gyengülő) trend vonalát az árfolyam. Ha ezt esetleg sikerülne áttörni, akkor az akár a 300-302-es szintek tesztelését is magával hozhatná.

Távolról sem garantált persze, hogy ez megtörténik, egy ilyen, sok éve épített trend megtörése nem egyszerű mulatság. Másfelől viszont ha a nemzetközi környezet nem változik igazán ellenségesre, akkor a magyar makrogazdasági fundamentumok és a nyugat-európai piaci környezet alapján akár további erősödés is jöhetne.

Az euró-forint árfolyam alakulása Forrás: Investor.hu