Megvan, ki járhat jól a fizetős óbudai parkolással

fizető parkoló, Óbuda, parkoló, parkolás, parkolódíj
Óbuda parkolás illusztráció
Vágólapra másolva!
Fizettetnek a parkolásért Belső-Óbudán, hogy kiszorítsák a potyázókat, a júliustól bevezetett új tarifákkal viszont a II. kerület járhat jól, a Szépvölgyi út hozzájuk tartozó oldalán olcsóbb lesz a parkolóhely. Az Origo úgy tudja, nem örültek Bús Balázs róluk szóló megjegyzésének.
Vágólapra másolva!

Júliustól jön a fizetős parkolás Óbudán. Bús Balázs polgármester szerint a döntésre nem a plusz bevétel, hanem a kerületet P+R-ként használó, agglomerációból érkezett látogatók miatt volt szükség. A parkolási zónák meghúzásakor viszont olyan anomália alakult ki, amivel főként a szomszéd jár jól: a Szépvölgyi út túloldala már a II. kerülethez tartozik, ahol 175 forint/óra a tarifa, szemben az óbudai oldal tervezett 265 forintos díjával.

Jól hozhat a konyhára

Az Origo háttér-információi szerint a II. kerületben jól fogadták az óbudai döntést, ami nekik is pénzt hozhat a konyhára. Abban bíznak, hogy a helyi irodaházak dolgozói a drágább tarifa elől az ő oldalukra mennek át, és délután 5-6 körül, a munkaidő végén már el is hagyják a helyszínt, így a hely felszabadul az épp akkor hazatérő kerületi lakók számára.

A lenti térképen Óbuda két tervezett fizetős parkolási zónája látható: a kékkel jelzett nagyobb területen 175 forint, a drágább, zöld övezetben viszont 265 forint lesz óránként parkolás. A magasabb tarifa érvényes a Szépvölgyi út óbudai felén is.

Lépéskényszer

Kevésbé örültek viszont Bús Balázs megjegyzésének: az óbudai polgármester azt mondta, éppen a XIII. és a II. kerület miatt kényszerültek a fizetős parkolók kijelölésére, mivel a szomszédok a kerülethatárig tolták ki a saját zónáikat – ezután árasztották el Óbuda központját az ingyenes helyet kereső, főként ingázó autósok.

Egyelőre a Szépvölgyi út III. kerületi, még ingyenes oldalán állnak az autósok, júliustól a II. kerületi szakasz lesz az olcsóbb Fotó: Bielik István - Origo

"Nem elegáns a megjegyzés, már csak azért sem, mert három évvel ezelőtt éppen ők lengették be a fizetős zóna ötletét. Ekkor még szabad volt a Szépvölgyi ránk eső szakasza, érthető, ha nem akartuk, hogy a hozzánk átmenekülő autósok ingyen és bérmentve használják a területünket. Lépéskényszerben voltunk, ezért húztuk meg itt, a Szépvölgyinél a fizetős övezet határát" – magyarázta az Origónak a névtelenséget kérő illetékes.

Előbb kellett volna tárgyalni

A nyilatkozó szerint az sem rajtuk múlt, hogy a II. kerületi oldal olcsóbb lett a túlsó partnál. Az óbudai döntés előtt előbb érdemes lett volna velük is egyeztetni az árakról, amiket egyébként a Fővárosi Közgyűlés tarifatáblájáról választhatnak ki a fővárosi kerületek.

Később is lehet változtatni a parkolási tarifákon, hogy ne alakuljon ki tumultus a kerülethatár egyik oldalán sem Fotó: Bielik István - Origo

A I. kerülettel olajozott volt az együttműködés, ezt jelzi, hogy kerülethatáron fekvő Varsányi Irén utca és a Csalogány utca mindkét oldalán ugyanannyiba, óránként 440 forintba kerül a parkolás, egyenlően oszlik meg a két oldal terhelése.

"A tarifát persze később is lehet módosítani, ha ahhoz a BKK és a Fővárosi Közgyűlés is hozzájárul. Mi készek vagyunk az egyeztetésre, és persze, figyeljük azt is, hogyan alakul az óbudai fizetős rendszer egy éves tesztüzeme" – tette hozzá a II. kerületi nyilatkozó.