A helyzetüket nem, de a jövőt szebbnek látják a vállalkozók

Vágólapra másolva!
Tavaly év végén lezuhant, de januárban ismét emelkedett az üzleti bizalom szintje a kisvállalkozások körében. A konjunktúramutató október óta csaknem megduplázódott.
Vágólapra másolva!

Az októberi 9 pontról januárra 16-ra emelkedett a Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet számításai alapján meghatározott konjunktúramutató. Az index nemcsak az utolsó negyedévben, hanem éves összehasonlításban is felfelé mozdult.

Csökkenő bizonytalanság

Valamelyest csökkent a kkv-szektor által érzékelt bizonytalanság is. Ugyanennek az elemzésnek a tanulsága szerint a bizonytalansági mutató az októberi 36-ról minimális mértékben, 35-re csökkent.

A két mérőszámot adó részindexek áttekintésekor látszik, hogy a javulás nem a jelenlegi helyzetnek, hanem a pozitívabb várakozásoknak köszönhető.

A jövőben bíznak

A jelenlegi helyzetre vonatkozó almutatók többsége (üzleti, helyzet, rendelésállomány, termelési szint) és a várható jövedelmezőség értéke nem változott jelentősen, sőt az egyetlen érdemi változás - a jelenlegi jövedelmezőség mutatója - negatív irányban történt. A várakozások viszont eközben csaknem minden területen derűlátóbbak, mint a korábbi negyedévben.

Az elemzés részleteit rengeteg adattal innen lehet letölteni.