Többet tankoltunk, mint egy éve

autó benzinkút benzinkutas dolgozik Foglalkozás HÉTKÖZNAPI KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZ KÖZLEKEDÉSI LÉTESÍTMÉNY kútkezelő SZEMÉLY tankol autó benzinkút Foglalkozás HÉTKÖZNAPI KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZ KÖZLEKEDÉSI LÉTESÍTMÉNY kútkezelő SZEMÉLY Beregszász, 2014. november 27
Az olcsó benzin a kiskereskedelmen is sokat lendített
Vágólapra másolva!
Tavaly decemberben tovább élénkült a kiskereskedelmi értékesítés, a forgalom az előző havi 5,1 százalékot követően 5,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a naptárhatástól megtisztított adatok szerint, a kiigazítatlan adatok pedig 5,1 százalékról 6,2 százalékra gyorsuló növekedést mutatnak, közölte a Központi Statisztikai Hivatal.
Vágólapra másolva!

Az üzemanyagárak alakulása egyre jobban megjelent a forgalomban is, a fogyasztás volumene 10,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a novemberi 8,6 százalékos emelkedés után. Az élelmiszerek forgalma viszonylag mérsékelten, 2,9 százalékkal nőtt a novemberi 2,7 százalékos emelkedés után, a nem élelmiszeripari termékek forgalomnövekedése 7,6 százalékos volt.

A dohánytermékek bekavarnak

A KSH adatai szerint 2014. január-decemberben mind a nyers, mind a naptárhatástól megtisztított adatok szerint 5,2 százalékkal nagyobb volt a kiskereskedelmi forgalom az előző év azonos időszakához képest, azonban az adatok csak korlátozottan összehasonlíthatók, mivel 2013. július 1-jétől átalakult a dohánytermékek kiskereskedelmének szerkezete. A statisztikai hivatal az élelmiszer-kiskereskedelem forgalmán belül a dohányáru-szaküzletek forgalmának megállapításához a korábbi mintavételes adatgyűjtésen alapuló becslés helyett a teljes körű dohányforgalmi adatokat használja.

Decemberben megugrott a forgalom Forrás: MTI/Balázs Attila

A korábbi mintavételes adatgyűjtés KSH által közölt, kiigazítatlan adatok alapján készített becslése szerint a tavalyi évben a kiskereskedelmi forgalom 4,1 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest. Ezen belül az üzemanyag-kereskedelem nőtt legnagyobb mértékben, 5,8 százalékkal, az élelmiszer kereskedelem 2,2, és a nem élelmiszer termékek kiskereskedelme pedig 5,7 százalékkal bővült.

Hasonló év jöhet

Az adatok megerősítik azt a múlt év utolsó hónapjaiban kialakult trendet, amely a fokozatosan csökkenő olajár miatt olcsóbb üzemanyagok iránti kereslet növekedését eredményezte. Emellett a nem élelmiszerek körében bekövetkezett szintén jelentős, közel 8 százalékos decemberi forgalombővülés arra utal, hogy a lakosság egyre bátrabban költ tartós fogyasztási cikkekre is, kommentálta az adatokat Németh Dávid. A K&H Bank vezető elemzője szerint összességében az is látszik, hogy a lakossági fogyasztás stabilizálódott és az idén is a 2014-eshez hasonló, 4-5 százalékos forgalombővüléssel lehet számolni.

Az EU-ban is nőtt a forgalom

Tavaly decemberben 0,3 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom az Európai Unióban és az eurózónában is az előző havival összehasonlítva, jelentette az Eurostat. Az EU-ban az élelmiszerek, az alkoholos italok és a dohánytermékek forgalma 0,4 százalékkal nőtt, az üzemanyag-eladások 0,7 százalékkal emelkedtek, a nem élelmiszeripari termékek összesített forgalma pedig 0,2 százalékkal nőtt. 2014 egészében az Európai Unióban átlagosan 1,9 százalékkal, az eurózónában 1,3 százalékkal nőtt a forgalom 2013-hoz képest.

A tagállamok közül Írországban nőtt a legjobban a kiskereskedelmi forgalom, havi 1,8 százalékkal. Ausztria állt a második helyen 1,6 százalékos növekedéssel, és Spanyolország és Szlovákia osztozik a harmadik helyen 1,1-1,1 százalékos növekedéssel. A legnagyobb forgalomcsökkenést, 1,5 százalékost Dániában és Szlovéniában mérte az Eurostat.