Rátaposott a gázpedálra a General Motors

Átkok a sportban, Talladega
TALLADEGA, AL - MAY 04: Kyle Larson, driver of the #42 Target Chevrolet, leads a pack of cars during the NASCAR Sprint Cup Series Aaron's 499 at Talladega Superspeedway on May 4, 2014 in Talladega, Alabama. Chris Graythen/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Óriási meglepetést tartogatott a General Motors gyorsjelentése, melyben az amerikai autógyártó jócskán túlszárnyalta az elemzők által várt nyereséget. Ennek köszönhetően pedig közel 4 százalékos emelkedést mutat a részvény.
Vágólapra másolva!

91 százalékos profit boomról számolt be negyedik negyedéves gyorsjelentésében a General Motors, amivel óriási meglepetést okozott befektetői körökben a legnagyobb amerikai autógyártó.

A jelentés főbb pontjai:

  • Az elemzői konszenzusban szereplő 0,83 dolláros „tisztított” egy részvényre jutó profittal szemben 1,19 dolláros nyereséget ért el a GM.
  • Annak ellenére sikerült jócskán túlszárnyalni a várakozást, hogy az elemzők már eleve optimistább előrejelzéssel rukkoltak elő január után. A GM ugyanis már ekkor jelezte, hogy prognózisukhoz képest sokkal jobb évet zárhattak.
  • Habár az árbevétel 40,5 milliárd dollárról 39,6 milliárdra csökkent éves alapon, még így is sikerült felülmúlni az elemzők által várt 38,9 milliárdos bevételt.
  • Ráadásul a hatalmas profit bővülés mellett jókora, 20 százalékos osztalékemelést jelentett be a GM, amelynek következtében részvényenként 0,36 dollárra nő a negyedéves osztalék mértéke. Mindez 4,1 százalékos osztalékhozamnak felel meg.
Forrás: Investor.hu

Rálépett a gázpedálra a GM

A pozitív gyorsjelentésre mintegy 4 százalékos emelkedést mutat a GM, amely az elmúlt három hónapban több mint 10 százalékos emelkedést produkált az S&P alig 2 százalékos plusza mellett.

A jövőt illetően kedvező fejlemény, hogy az új esztendő is kedvezően indult GM-nél. A tegnap publikált amerikai autóértékesítési statisztikák hét éve a legjobbak voltak az alacsony benzináraknak köszönhetően. Mindebből pedig a General Motors profitálta a legtöbbet 18 százalékos növekedésével, amivel az egyaránt 16-16 százalékos bővülést felmutató Fordot és Toyotát is maga mögé utasította.

Persze a GM-nél sem minden olyan fényes, idén még lesz egy fontos feladata az amerikai autógyártónak. Profitabilissá kellene tennie európai egységét, amely tavaly egész évben 1,37 milliárd dolláros üzemi veszteséget hozott össze az egy évvel korábbi 869 millió dolláros mínuszt követően.

General Motors napi grafikon (NYSE) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

A kedvező gyorsjelentés örömhír az Investor Trader ügyfelei számára is, miután a GM-ben rejlő potenicálra már november végén felhívtuk a figyelmet. Ha szeretne hasonló kereskedési ötleteket kapni, akkor érdemes számlát nyitni, amit itt könnyedén megtehet néhány kattintással.