Most figyeld az eurót!

Vágólapra másolva!
Figyelemreméltó mozgásokat produkált az euró az elmúlt napokban, főleg a dollárral szemben vannak érdekességek.
Vágólapra másolva!

Leginkább az EURUSD napi grafikonján lehet érdekességeket látni:

  • Az árfolyam az utóbbi napokban szépen eltávolodott az 1,11-es mélypontoktól, és egészen 1,15-ig jutott el.
  • Ezzel a december vége óta tartó meredek csökkenő trendvonalat is áttörte, ami nagyobb emelkedés előtt is megnyithatja a teret.
  • Az indikátorok is ezt mutatják, az MACD vételi jelzést adott a napokban, és az RSI is kilépett a túladott zónából, ami szintén vételi jelzésnek számít.
  • Akár az 1,19 közeli szintekig is eljuthat az árfolyam, ahol az első komolyabb ellenállás lehet, az 50 napos mozgóátlag. Persze akár az 1,16 közeli szintekbe is beleakadhat az árfolyam, ahol azért január közepén pár napig időzött az EURUSD.
Az EURUSD napi grafikonja Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Pozitív jelek a heti grafikonon is láthatóak, az RSI például közelít a túladott zónából való kilépéshez (vételi jelzés), és az MACD is képes lehet vételi jelzést adni, amennyiben a következő hetekben nem esik tovább a devizaárfolyam.

Az EURUSD heti grafikonja Forrás: AmiBroker, Investor.hu

A dollár euróval szembeni gyengülése persze nem egyedi jelenség, az utóbbi napokban valamelyest korrekció látható az elmúlt hónapokban mutatott nagy dollár erősödésben, így a forinttal szemben is lejjebb jöttek a jegyzések, 270 alá. Könnyen lehet, hogy a háttérben a befektetők elkezdtek spekulálni a Fed kamatemelésének esetleges csúszására, valamint arra, hogy a monetáris politika a vártnál azért tovább maradhat ennyire laza.

Az mindenesetre biztos, hogy a pénteki amerikai makroadat (2,6 százalékos GDP-növekedés a várt 3 százalék helyett) nem lett túl fényes, a dollár gyengülése pedig azért főleg innen indult meg látványosabban. Nem lenne meglepő, ha valamelyest csökkent volna a dollárhiteleiket fedező cégek aránya a vevők között.

Bárhogy is lesz, az Investor Trader kereskedési rendszereiben könnyedén megtehetjük tétjeinket, akár további dollárgyengülésre, akár dollárerősödésre számítunk. Ezt pedig akár a frankfurti certifikátpiacon is megtehetjük, ahol kedvező konstrukciók állnak ügyfeleink rendelkezésére.