Magyarország még nem elég érett az egységes monetáris politikához

MNB hitelprogram
Vágólapra másolva!
Magyarország úgy véli, még nem érett meg arra a gazdaságpolitikai harmonizáltsági fokra, hogy az eurózóna egységes monetáris politikájához csatlakozni tudjon, mondta Palotai Dániel, az MNB monetáris politikáért felelős ügyvezető igazgatója.
Vágólapra másolva!

Ideális esetben az eurózóna 19 országa annyira hasonló egymáshoz, hogy lehetséges a mindenki számára kedvező monetáris politika kialakítása, azonban akiknek még nem jó ez a megközelítés, önálló monetáris politikát alkalmaznak, mondta Palotai Dániel az M1 Ma reggel című műsorában.

Az ügyvezető igazgató azt mondta, hogy egyéni monetáris politikával Magyarország specifikus választ tud adni a kihívásokra. Ennek egyik eszköze a saját kamatláb alakítása, valamint az euróhoz viszonyított forint árfolyam, amely a rögzített árfolyammal szemben lehetővé teszi a gazdasági sokkok simítását.

Egyéni monetáris politikával adnak választ a kihívásokra

Arra a kérdésre, várható-e a jegybanki alapkamat változása úgy válaszolt, hogy míg az uniós országok jelentős része a mennyiségi lazítási politikájával – mint a nemrég bejelentett állampapír vásárlási program – igyekszik ellensúlyozni a defláció veszélyét, Magyarországon a jegybanki alapkamat még nem ért el a nulla közeli szintre – talán nem is fog a közeljövőben –, így a jegybanki alapkamaton keresztül lehetőség nyílik a monetáris politika hatásának finomhangolására. Jelenleg lazításra lehet szükség, mondta Palotai Dániel.