Vágólapra másolva!
Továbbra is emelkedik az olaj ára, ez pedig valamennyi piacot, köztük a magyart is segíti. A dollár ezzel együtt némileg gyengélkedik, és már 270 alatt van a forinttal szemben.
Vágólapra másolva!
  • Továbbra is jó a hangulat a nemzetközi piacokon, az amerikai indexek 1,1-1,8 százalékos emelkedésekre voltak tegnap képesek. Ez több tényezőnek is köszönhető volt, például a jól sikerült európai gyorsjelentéseknek, a Görögországgal kapcsolatos félelmek enyhülésének, illetve az olajár további emelkedésének. A jó hangulat a gyengébb kínai makroadatok mellett is fennmaradhat, miután az európai határidős indexek szerint ma is folytatódhat az emelkedés, 0,2-0,3 százalékos pluszokat lehet látni.
  • A WTI egészen 54 dollárig is eljutott tegnap este, ám az 52,3 dollárra való visszakorrigálásával is szép emelkedő tendenciát mutat az utóbbi napokban. A Brent közben 57,8 dollár közelében mozog. Ma amerikai készletadatok jönnek majd, ami azért megmozgathatja a piacot, nem kizárt, hogy az elmúlt napok emelkedése után kisebb profitrealizálásba kezdenek a befektetők, ugyanakkor egy vártnál jobb adat újabb short-zárásokhoz is vezethetne.
  • A dollár nem volt jó formában a tegnapi kereskedésben, a Dollár index például 0,9 százalékos visszaesést mutatott. Az euróval szemben 1,147-nél, a forinttal szemben pedig 270 alatt jár már a dollár. Közben az euróval szemben is tudott erősödni a forint, 309 alatt jár a devizaárfolyam. Érdekesség még a devizapiacról, hogy az EURCHF tovább emelkedett, már 1,06 felett járnak a jegyzések a korábbi nagy zuhanás után.
  • Tekintélyes, 4,8 százalékos pluszban zárt az OTP tegnap, amivel egészen 3 830 forintig jutott az árfolyama. A Richter szintén brillírozott, 4 százalékos emelkedése után 3 898 forinton zárt. Mindkét papír főleg az orosz rubel erősödésének, és a jó piaci hangulatnak köszönhette menetelését, ami ráadásul szép forgalom mellett ment végbe. A BUX végül 3,2 százalékos emelkedésre volt képes.
  • 5 080 forintos célár mellett kezdte meg a Morgan Stanley elemzője egy év után az OTP újbóli követését, és felülsúlyozásra javasolja a papírt az elemző. A Molra közben továbbra is tartás ajánlást fogalmazott meg az Erste, ám a korábbi 13 100 forintos célárat 11 880 forintra vágta vissza az elemző.
  • Van tere az MNB-nek a monetáris politika további finomhangolására, mondta el Palotai Dániel az M1-nek. Az MNB monetáris politikáért felelős ügyvezető igazgatója szerint Magyarországnak hamarosan monetáris lazításra lesz szüksége, ez pedig akár az alapkamat módosításával is megvalósulhat.
  • 689 millió eurós nettó profitot ért el a negyedik negyedévben a spanyol BBVA (Madrid: BBVA), ami jóval meghaladja az elemzői várakozásokban szereplő 592 millió eurós konszenzust, és az egy évvel korábbi 849 millió eurós mínuszt is. Ezzel a Santander (Madrid: SAN) után a második legnagyobb spanyol bank is kedvező számokról számolt be, ami akár a spanyol gazdaság vártnál nagyobb erejéről is árulkodhat.
  • A vártnál erősebb gyorsjelentéssel rukkolt elő a Gilead Sciences (Nasdaq: GILD), a tisztított EPS 2,43 dolláros lett, míg az elemzői konszenzusban 2,23 dollár szerepelt. Az árbevétel szintén a várt felett alakult. A részvény árfolyama zárás után ugyanakkor 4,5 százalékos mínuszt mutatott, miután a társaság szerint jelentősen emelkedhet a Hepatitis C elleni gyógyszereken alkalmazott diszkont mértéke 2015-ben.
  • A Walt Disney (NYSE: DIS) árfolyama viszont 3,8 százalékos plusszal reagált zárás után a gyorsjelentésre. A társaság a negyedik negyedévben 1,07 dolláros tisztított EPS helyett 1,27 dollárra volt képes, és 13,4 milliárd dollárra növelte bevételeit a várt 12,9 milliárd helyett.