Vágólapra másolva!
Tavaly a negyedik negyedévben mintegy 160 ezer személyi számítógépet értékesítettek Magyarországon, ez 16 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbihoz képest az IDC piackutató adatai szerint.
Vágólapra másolva!

A Világgazdaság keddi számában ismertetett adatok alapján tavaly összesen 590 ezer darab személyi számítógépet adtak el Magyarországon, ami 8 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi adatot.

Bagi Bence, az IDC elemzője elmondta, hogy az utolsó negyedévben az asztali gépek iránti kereslet csökkent leginkább, 38,4 százalékkal, 34 ezerre csökkent, a notebookok eladása viszont 2,1 százalékkal 126,2 ezerre nőtt.

Nem kellenek a táblagépek

A táblagépek esetében az utolsó negyedében 123 ezer darabos eladást regisztráltak, ami 15 százalékos csökkenés az egy évvel korábbihoz képest, és a szakértő becslése szerint az éves értékesítés is ennyivel esett vissza.

Az elemző az idén bővülést vár a magyar a PC-piacon, mert nagyobb kormányzati és nagyvállalati beszerzésekre lehet számítani. Ugyanakkor a táblagépeknél a csökkenő tendencia folytatását jósolta.