Varga szerint is csökkenhet a bankadó

varga mihály rendkívüli kormányszóvivői sajtótájékoztató 2014.12.04
Vágólapra másolva!
Varga Mihály a kereskedelmi bankok növekvő hitelezési aktivitása esetén lát esélyt a bankadó csökkentésére, erről tárgyalnak a bankszövetséggel.
Vágólapra másolva!

A nemzetgazdasági miniszter az M1 Ma reggel című műsorában és a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában hétfőn reggel azt mondta: szeretnék, ha a bankok hitelezési aktivitása javulna, mivel a gazdasági növekedéshez, beruházásokhoz ez szükséges.

Passzivitás helyett aktivitás kell

A miniszter hozzátette: a bankok az elmúlt években passzívak voltak a hitelezésben. A magyar gazdaság növekedése úgy tudott 3 százalék fölé kerülni, hogy a bankok hitelezési aktivitása visszafogott volt - mondta. Az Eximbank és a fejlesztési bank hitelei, valamint a jegybank növekedési hitelprogramja segített ugyan, de azt szeretnék, ha a kereskedelmi bankok saját forrásaikból nagyobb hitelezést tudnának vállalni - közölte.

Csökkenhet a bankadó Fotó: Bielik István - Origo

Kifejtette: ha a bankadó csökkentését szeretnék, el lehet gondolkodni azon, hogyan lehet a bankszövetséggel olyan megállapodást kötni, amely a hitelezési aktivitás növekedéséért cserébe mérsékelné ezt az adót.

Elmondta, a megbeszélések közepén járnak, a tárgyalásokat követően reményei szerint jó hírt tudnak közölni. Kizárt dolognak nevezte a bankadó kivezetését az adórendszerből, mert a költségvetésnek szüksége van erre az adónemre, a közteherviselés, a terhek arányos elosztása igényli a megmaradását.

Orbán Viktor miniszterelnök a pénteki rádióinterjújában szintén beszélt a bankadó esetleges csökkentéséről. Válságintézkedésként vezette be a kormány a bankadót, a magyar gazdaság jól teljesít, ezért fel lehet vetni ésszerű módon, hogy a következő években, több lépésben, tervezett módon visszatérjen a kormány a korábbi vállalására, a bankadó kivezetésére - közölte a miniszterelnök.