Szőnyeg szélére állhat a kormány az energiahatékonyság miatt

Európai Bizottság
European flags flutter in front of the European Commission’s Berlaymont building in Brussels, on September 22, 2014. Belgian authorities confirmed they had made several arrests as they sought to prevent jihadist fighters or sympathisers with the Islamic State extremist group from carrying out attacks against the European Commission’s Berlaymont building. AFP PHOTO/Emmanuel Dunand
Vágólapra másolva!
Kötelezettségszegési eljárás indulhat Magyarország ellen az Európai Bíróságon, mert a kormány a megadott határidőre nem ültette át a hazai jogrendbe az unió Energiahatékonysági Irányelvét. 
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság keresetet indíthat Magyarországgal szemben az Európai Bíróságon, figyelmeztet a Magyar Energiahatékonysági Intézet (Mehi). A Bizottság még 2014. november végén szólította fel Magyarországot, hogy két hónapon belül tájékoztassa az EU Energiahatékonysági Irányelvének hazai átültetéséről, amit eredetileg a tavalyi év közepére kellett volna elvégezni. Mivel Magyarország nem tett eleget jogszabályi kötelezettségének, a Bizottság most az Európai Bírósághoz fordulhat.

Minden eszközt felhasznál majd

A Bizottság minden eszközt felhasznál majd, hogy érvényt szerezzen az Irányelv követelményeinek, mondta Hoós Éva, az Európai Bizottság Energiaügyi Főigazgatóságának munkatársa 2014 novemberében. Vagyis a következő lépés az Európai Bíróság és a kötelezettségszegési eljárás lehet.

A Bizottság minden eszközt felhasznál majd, hogy érvényt szerezzen az irányelvnek Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

A lakosságot támogatnák

Az Irányelv számos intézkedést ír elő az energiahatékonyság javítására, többek között a következőket:

  • Évente a kormányzati épületek három százalékát fel kell újítani.
  • A közbeszerzéseknél az energiahatékonyságnak fontos szempontnak kell lennie.
  • Ösztönözni kell a vállalatok energetikai auditját.
  • Erősíteni kell az energia mérésével és számlázásával kapcsolatos fogyasztói jogokat.

A fogyasztók számára legjelentősebb intézkedés az Energiaszolgáltatók Hatékonysági Kötelezettsége (EHK). Ennek értelmében az energetikai cégeknek az általuk eladott energia 1,5 százalékának megfelelő új megtakarítást kell elérniük évente a végső fogyasztóknál. Nagy-Britanniában és Franciaországban már létezik ez a rendszer, és ott úgy működik, hogy a szolgáltatók anyagilag támogatnak lakossági energiahatékonysági beruházásokat, írja közleményében a Mehi.

Akár 100 ezer lakóépület évente

Az EHK jelentősége óriási: 2020-ra az ország évente akár 50 Petajoule energiát is megtakaríthat (a mai hazai energiafogyasztás 5 százalékát), a teljes hét éves ciklusban pedig 210 Petajoule megtakarítást is elérhetünk, véli a Mehi. "Ha a Nemzeti Épületenergetikai Stratégia tervezetének számításaiból indulunk ki, az Energiaszolgáltatók Hatékonysági Kötelezettsége évente akár 100 ezer lakóépület energiahatékony felújítását is szolgálhatná" - áll a közleményben.