Vágólapra másolva!
Hektikusan mozog az olajár, a pénteki megugrását követően hétfőn is tovább menetelt felfelé a fekete arany árfolyama, a délután folyamán viszont már kisebb lefelé korrekció látszik.
Vágólapra másolva!
  • Ma is folytatja menetelését az olaj a pénteki nagy ugrása után, a WTI árfolyama rövid időre 50 dollár fölött is járt (viszont jelenleg már 48 dollár közelében mozog), míg a Brent 53 dollár körül ingadozik (de volt 55 dollár fölött is). Továbbra is az amerikai olajfúró berendezések csökkenő száma, illetve short-pozíciók sorozatos záródása okozhatja a hirtelen nagy felpattanást. Péntek délután óta már több mint 10 százalékot ugrott az árfolyam.
  • A részvénypiacokon értelemszerűen az energiaipari cégek árfolyamai reagáltak nagyobb megpattanással a EURO Stoxx 600 index olaj- és gázipari szektora 3 százalék körüli pluszt mutat. Az OMV például 3,8 százalékkal drágul ma, ugyanakkor a Mol a kezdeti nagyobb emelkedéséből már valamennyit visszaadott.
  • Ami az olajcégeknek jó, az a légitársaságoknak már kevésbé, hiszen költségtételük legnagyobb része az üzemanyaghoz kapcsolódik. A nagy európai légitársaságok árfolyamai 2,7-6,5 százalékos mínuszban állnak, bár azért a legtöbb cég túlnyomó többségben fedezi üzemanyag kitettségét, így az olajár néhány napos árfolyammozgása nem feltétlenül van hatással hosszú távú működésükre.
  • Az amerikai légitársaságok részvényei is nyomás alatt vannak ma is, azt követően, hogy azokat már a pénteki kereskedésben is megütötték az olajár-emelkedés miatt.
  • Ellenben nagy pluszban van az Athéni tőzsdeindex (+4,6%), miután a görög miniszterelnök, Alexisz Ciprasz kijelentette, hogy Görögország nem fog kilépni az eurózónából, illetve nem kérte Oroszország pénzügyi segítségét sem. A görög miniszterelnök és pénzügyminiszter a héten több fontos európai országba is ellátogat, hogy tárgyaljanak az adósságkönnyítés lehetőségéről. A 10 éves államkötvényhozam a 11 százalék feletti szintekről 10,8 százalékra mérséklődött ma.
  • Erősödik az euró a svájci frankkal szemben, jelenleg 1,05 fölött járnak a jegyzések, ami a legmagasabb szint a január 15-i sáveltörlés óta. A háttérben azok a sajtóértesülések állhatnak, hogy a svájci jegybank egy nem hivatalos új sávot határozna meg az EURCHF számára 1,05-1,1 között, számolt be a Schweiz am Sonntag. Ennek hatására a forint svájci frankkal szembeni keresztárfolyama is lejjebb ereszkedett a pénteki 300 körüli szintekről, ma délután 295 közelében jár. Az EURHUF árfolyam 311 alatt mozog.