Még mindig nem jött be a keleti nyitás

Orbán Viktor, Audi gyárlátogatás
Vágólapra másolva!
Összességében az import és az export is nőtt 2014 januárja és novembere közt. Legfőbb kereskedelmi partnereink továbbra is az uniós országok, a keleti országokból érkező import még csökkent is. A kereskedelemben fontos szerepet játszott a járműipar és az energiahordozók.
Vágólapra másolva!

Az unión kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel csak 0,9 százalékkal emlkedett 2014 januárja és novembere közt 2013-hoz képest, a behozatal pedig 2,3 százalékkal csökkent, derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentéséből. Az EU tagállamaival az az export 79, az import 75 százalékát bonyolítottuk le. Ebben a viszonylatban a kivitel 8,4, a behozatalé 12 százalékkal volt több, mint 2013-ban január és november közt.

Összességében nőtt

Összességében 2014 első tizenegy hónapjában a külkereskedelem export- és importvolumene 6,7, illetve 8,2 százalékkal bővült. A kivitel értéke 78,0 milliárd euró (24 064 milliárd forint), a behozatalé 71,9 milliárd euró (22 156 milliárd forint) volt. A külkereskedelmi mérleg aktívuma 6,2 milliárd eurót (1908 milliárd forintot) tett ki, ami 153 millió euróval kevesebb az egy évvel azelőttinél.

A személygépkocsik exportja

A gépek és szállítóeszközök volumene a kivitelben 7,9, a behozatalban 7,1 százalékkal nőtt 2013 első tizenegy hónapjához hasonlítva. A közúti jármű kategória forgalmát továbbra is dinamikus növekedés jellemezte: a kivitel harmadával, a behozatal negyedével bővült a bázisidőszakhoz képest. Ezen belül jelentősen nőtt a személygépkocsik exportja, valamint a gépjármű alkatrészek és tartozékok importja; mindkét termékkörnél a német reláció volt a meghatározó.

A járműipar pörgette a kereskedelmet Fotó: Bielik István - Origo

A járműiparhoz köthetően

A feldolgozott termékek exportvolumene 6,8, az importé 9,1 százalékkal múlta felül a 2013. január–novemberi szintet. A járműiparhoz köthetően több mint tizedével nőtt a szakmai tudományos ellenőrző műszer kivitele, továbbá a gumigyártmány, a fémtermék, a nemfémes ásványból készült termék és a kisebb részarányú készbőr, bőrgyártmány behozatala.

Több energiát hoztunk be

Az energiahordozók importja (a forintárak csökkenése mellett) 12 százalékkal volt több, mint 2013-ban. Az energiabehozatal mintegy felét adó kőolaj és kőolajtermék importvolumene az időszak végére már több mint 5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Novemberben a gáz importja nem érte el az előző évit, az időszak egészét tekintve a természetes és mesterséges gáz importvolumene így is több mint ötödével haladta meg a 2013 azonos időszaki szintet. A villamos energia importvolumene több mint tizedével nőtt.