Esik a frank, mert kiszivárgott a svájci jegybank terve

árfolyam chf svájci frank devizapiac pénzváltó change
Vágólapra másolva!
Esik a frank. Már 295 forint körül jár az árfolyam, mert kiszivároghatott, hogy a svájci jegybank újabb árfolyamküszöböt vezet be, ami alá már nem engedi erősödni a nemzeti devizát.
Vágólapra másolva!

Svájci lapok számoltak be arról, hogy a svájci jegybank az 1,2-es euróárfolyam elengedése után újabb küszöböt akar bevezetni. A Portfolio beszámolója szerint ez 1,05-1,10-es euróárfolyam körül lehet. Január 15-éig ennél némileg gyengébb szinten tartották a frankot, de mivel ez túlságosan költséges volt, és a jegybank értékelése szerint a svájci gazdaság is elbír valamennyivel erősebb frankot, feladták ezt az árfolyamértéket.

Ez jó hír lehet a devizahiteleseknek

A még megmaradt, svájci frankban eladósodott fedezett nélküli hiteleseknek ez jó hír, hiszen a hírek után gyengülni kezdett a frank. Jelenleg kicsivel 295 forint fölött áll a frank. Gyakorlatban ez 7 százalékos törlesztőrészlet-csökkenést jelenthet a múlt heti árfolyamhoz képest.

Kinek változik drasztikusan a törlesztője? Zölddel, akiknek még mindig frankban van a hitelük, kékkel a forintosított tartozások Forrás: MNB

Mit jelent az árfolyamküszöb?

A túl erős deviza ártalmas lehet az ország gazdaságára, az exporttermékeket drágítja a vevők számára. A menekülődevizaként használt frank különösen túlértékelt volt, ezért a svájci jegybank a gazdaság védelme érdekében mesterségesen gyengítette a fizetőeszközt. Ehhez egyszerűen frankot nyomtatott, amiből eurót vásárolt. A tranzakciók miatt gyengült a frank, de közben kolosszális devizatartalékot is felhalmoztak.

A frank forint árfolyamának alakulása az elmúlt időszakban Forrás: tradingview.com

Oda a svájci jegybank hitelessége

Heim Péter közgazdász, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. elnöke szerint furcsa, hogy a hitelességére mindig ügyelő svájci jegybank ilyen kapkodva hozza meg a döntéseit, és az is, hogy ezek a döntések kiszivároghatnak. A piacokat is meglephette a lépés, hiszen az árfolyamok hirtelen ugrással reagáltak a hírek megjelenése után.