A görögök nem kótyavetyélnék el a családi ékszereket

Görögország , német tüntetés
Könnyebb életben reménykednek
Vágólapra másolva!
Jánisz Varufakisz görög pénzügyminiszter szerint „nem lenne túl okos” a görög „családi ékszereket” újabb privatizációkkal elkótyavetyélni, de a már befejezett privatizációkon a kormány nem kíván változtatni.
Vágólapra másolva!

„A dezinflációs válság közepén nem túl okos a családi ékszert bagóért elkótyavetyélni. Bölcsebb az állami vagyont fejleszteni, növelni az értékét okos pénzügyi eszközök igénybevételével a gazdaságunk megerősítése érdekében” – fogalmazott a privatizációkat érintő kérdésre Varufakisz a Le Monde című francia napilap honlapján hétfőn megjelent interjúban.

„Abszurd lenne!”

A tárcavezető ugyanakkor kizárta, hogy a már befejezett privatizációkon változtatni kíván a kormány. „Nem lenne bölcs a befejezett privatizációkat megváltoztatni és közpénzt keresni az újraállamosítással. Ez abszurd lenne!” – mondta a pénzügyminiszter. Varufakisz jelezte, hogy a kormány „teljesen elkötelezetten kíván együttműködni a partnereivel” és nem kíván „egyoldalúan fellépni”. Emlékeztetett arra, hogy a kormány „még semmit nem lépett eddig”, a kormányprogramot még nem mutatta be a parlamentnek.

Tripla válságban a görögök

A görög kormány célja – mint Varufakisz elmondta –, hogy véget vessen a Görögországot sújtó tripla válságnak, amely az adósságot, a bankokat és a magánszektort lebénító dezinflációs környezetet sújtja. „Minden eszközre szükségünk van, amely megoldja ezt a képletet és újra kell terveznünk az eddig alkalmazott programot, amely hibás logikán alapult” – mondta.

Újraterveznék az eddigi programot Forrás: AFP/Louisa Gouliamaki

„Görögországnak úgy adtak kölcsön óriási összegeket az adóssága visszafizetésére, hogy azt kérték tőle: csökkentse a bevételeit. Ez nem volt jó ötlet” – vélte Varufakisz. „Sziszüphosz számára a megfelelő stratégia az, ha nem tolja tovább a sziklát, nem pedig az, hogy felviszi a domb tetejére. Abba kell hagynunk Sziszüphosz utánzását és okosabban kell cselekednünk egy olyan átfogó megoldást találva, amely nem csak Görögország, hanem Európa érdekét is szolgálja” – mondta.

Szerinte a görög kormányok két legfőbb hibája évtizedek óta az volt, hogy úgy adósították el az országot, hogy közben nem gondoltak a jövőre és nem indítottak el reformokat. „Ezt fogjuk abbahagyni” – hangsúlyozta.